Sigfrid Karg-Elert – Complete Organ Works – Volume 14

cd Karg-Elert Complete Organ Works Engels PRCD 1135

Het Britse cd-label is inmiddels aangekomen bij deel 14 van de Karg-Elert-integrale van Stefan Engels. Dit deel is opgenomen op het Link/Gaida-orgel in de Pauluskirche in Ulm (D).

Text Example

advertentieEngels speelt hier de ‘Zeven Pastels van de Bodensee’ (Meer van Konstanz). Zeer kleurrijke, impressionistische muziek, die zowel aan de speler als het orgel de nodige eisen stelt. Karg-Elert beschouwde dit 96e opus als zijn allerbeste, meest persoonlijke en inhoudelijk meest waardevolle werk. Het tweede werk op deze cd is de grootschalige Symphonie in fis opus 143 die pas na Karg-Elerts dood werd gepubliceerd.

Voor deze integrale koos Stefan Engels telkens een orgel uit de vroege twintigste eeuw, of een orgel met wortels in die tijd en klankwereld. Zo ook het orgel in de Pauluskirche in Ulm. Het werd in 1910 gebouwd door de gebroeders Link. Een jaar later werd het uitgebreid met drie registers, een tremolo en een tweede zwelkast voor het derde manuaal. Wijzigingen uit de jaren 70 werden in 1996 alweer teruggedraaid.

De laatste werkzaamheden dateren van 2013/2015 toen Thomas Gaida het orgel renoveerde en het met historische pijpwerk uitbreidde tot een vierklaviers orgel met 84 registers. Het is een kleurrijk orgel met meerdere zwelwerken, een auxiliairmanuaal, een solo met hoogdrukstemmen, zes 32-voetsregisters en een weelde aan koppelingen en andere speelhulpen als een melodiekoppel, pizzicato, sostenuto, sforzando en pedaaldeling. Uitstekend geschikt voor de al even weelderige werken van Karg-Elert.

Het volledig Engelstalige cd-boekje van 36 pagina’s bevat onder meer zeer lezenswaardige toelichtingen op de gespeelde werken van de hand van musicoloog Jörg Marko Heese.


Sigfrid Karg-Elert – The Complete Organ Works – Volume 14

Stefan Engels – The Link/Gaida Organ of Pauluskirche in Ulm, Germany

Seven Pastels from the Lake of Constance Op. 96; Sinfonie für Orgel Solo Op. 143

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1135
Speelduur: 70’49
Booklet: 36 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 14,00)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk