Silbermann tentoonstelling

Text Example

advertentieIn 2002 voltooide Gaston Kern in de Benediktinerkirche in de Duitse stad Villingen een reconstructie van het verlorengegane Johann Andreas Silbermann-orgel. Het is in diezelfde stad waar 13 mei jongstleden een Silbermann-tentoonstelling werd geopend in het Franziskaner Museum.

Het is voor het eerst dat een tentoonstelling van deze omvang over de orgelbouwersfamilie Silbermann wordt gehouden.

Uit diverse archieven en musea zijn originele documenten en materialen bijeen gebracht in een tentoonstelling die zowel de Saksische als de Elzasser tak van deze beroemde orgelmakers samenbrengt.

Naast familiegeschiedenis wordt uitgebreid aandacht besteed aan de instrumenten. Zo zijn er ook klankvoorbeelden te beluisteren. Voor de leek op orgelbouwgebied wordt ook ingegaan op de werking van het orgel. De tentoonstelling is nog te zien in Villingen (in de Duitse deelstaat Baden-Würtemberg) tot 6 augustus 2006. Daarna verhuist de expositie naar het Badisches Landesmuseum Karlsruhe (25 augustus – 12 november 2006) om vervolgens te eindigen in de Archives de la Ville et de la Communauté Urbaine Straßburg (26 januari – 30 maart 2007).

In Villingen zijn in het kader van het Silbermann themajaar regelmatig concerten op het ‘Silbermann-orgel’.

Bij de tentoonstelling verscheen een uitgebreide catalogus (240 pagina’s in full colour), uitgegeven door Jan Thorbecke Verlag (www.thorbecke.de).

Nuttige links

http://www.silbermann-ausstellung.de/

http://www.villingen-schwenningen.de/Franziskanermuseum_Villingen.702.0.html

http://silbermann-orgel.de/

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 foto: Gérard van Betlehem, www.orgelfotografie.nl