Simon J. van Laar – Psaume 61 confer une choral de Jehan Alain

simon van laar psaume 61

Tussen alle ambachtelijke barok, Franse romantiek en ver- en onvervalste Hollandse koraalkunst verscheen van de hand van Simon van Laar een psalmbewerking met een opvallende inspiratiebron: het werk van Jehan Alain.

Text Example

advertentieNa het spelen van een studiewerk van Alain werd Van Laar door zijn orgeldocent Gerben Budding gestimuleerd om Psalm 61 op een zelfde wijze uit te werken. Het resultaat verscheen bij uitgeverij Boeijenga.

Simon van Laar (*1980) is – naast zijn werk als dierenarts – actief als organist van de Sionskerk in Veenendaal. Hij volgde orgellessen bij Edward De Geest te Gent en Bram Beekman te Middelburg. Sinds 2011 is Gerben Budding zijn orgeldocent en in 2019 rondde hij de eerste drie jaar van zijn muziekvakopleiding aan de Schumann Akademie af, aangevuld met instrumentaal en vocaal contrapunt.

In zijn Psaume 61 behandelt Van Laar telkens een half vers van het koraal, resulterend in tien variaties met verschillende harmonisaties, ritmieken en toonsoorten. De orgelvariaties worden afgewisseld met de coupletten van de psalm in de Franstalige berijming van de Waalse Synode van 1729.

Het variatiewerk kan worden uitgevoerd als orgelsolo (al dan niet met versetten), een selectie als voorspel bij gemeentezang, en met de gezongen verzen tussen de variaties. Praktijkvoorbeelden zijn te horen en te zien op YouTube:

Simon J. van Laar – Psaume 61 confer une choral de Johan Alain – pour Chant et Grand Orgue

Muziekvoorbeeld

Boeijenga Music Publications – BE3094, ISBN 978-90-831907-9-2, 14 p., geniet, prijs € 13,50 | boeijengamusic.com