Simon Stelling speelt César Franck

In de Adventskerk te Alphen aan den Rijn staat een bijzonder orgel. Het is namelijk een van de twee in ons land overgebleven orgels van de Duitse firma Steinmeyer (het andere staat in Bussum). Van deze twee bevindt zich bovendien alleen het Alphense exemplaar nog op zijn originele locatie.

Text Example

advertentieDe Adventskerk zelf is trouwens ook een bijzonder bouwwerk. Voor het ontwerp tekende architect Willem Chiel Kuijper, die daarvoor de eerder door hem ontworpen Nieuwe Badkapel in Scheveningen als model nam. De gelijkenissen tussen de beide godshuizen zijn inderdaad onmiskenbaar.

Het orgel van de Adventskerk (1923, 38/IIP) is met zijn mild-warme en kleurrijke karakter een typische exponent van de Duits-romantische orgelbouwkunst. Veel opnamen zijn er niet van. Titularis Simon Stelling maakte in de jaren ’90 van de vorige eeuw een cd met Franse en Duitse romantiek, in 2010 gevolgd door een cd met orgeltranscripties van orkestwerken. En nu is daar dan zijn derde cd, geheel gewijd aan César Franck, aan wiens muziek Stelling naar eigen zeggen al zijn hele leven verknocht is.

De vraag of je op een orgel als dit eigenlijk wel fatsoenlijk Franck kan spelen, mag wat mij betreft positief worden beantwoord. Goed, misschien mis je hier en daar de ruigheid van een Cavaillé-Coll, maar vanwege de sonore grondstemmen en fluwelen strijkers komt in ieder geval de mystieke kant van César Franck hier prima tot uiting. De benadering van Simon Stelling, die deze magistrale muziek beheerst en met ingetogen expressie ontvouwt, past daar helemaal bij. Verder zorgt de niet overakoestische kerkruimte ervoor dat het stemmenweefsel goed te volgen is. In dat kader moet ook geluidsman Sander Zeilstra genoemd worden, die verantwoordelijk is voor de sfeervolle en realistische opname.

Ten slotte. Dit in het Nederlandse orgellandschap unieke instrument heeft het tot op heden niet geschopt tot rijksmonument (de wegen der culturele autoriteiten zijn ondoorgrondelijk). Dat betekent dat de Alphense gemeenschap voor het grootste deel zelf dient op te draaien voor de instandhouding van haar orgel. Het College van Kerkrentmeesters van de Adventskerk valt daarom niet genoeg te prijzen dat het zich heeft sterk gemaakt voor het uitbrengen van deze cd. De verkoopopbrengsten komen ook nog eens geheel ten goede aan dit prachtige orgel. Hebt u nog meer aansporing nodig?

 


César Franck – Trois Pièces & Trois Chorals

Simon Stelling bespeelt het Steinmeyer-orgel van de Adventskerk te Alphen aan den Rijn

Fantaisie en la; Cantabile; Pièce héroïque; Choral I; Choral II; Choral III.

 

Uitgave: College van Kerkrentmeesters Adventskerk Alphen aan den Rijn
Speelduur: 75 minuten
Booklet: 12 pagina’s (Nederlands)
Prijs: € 15 (excl. verzendkosten)
Bestellen: website Adventskerk