Simon Stelling stadsorganist Alphen aan den Rijn

Simon Stelling

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat Simon Stelling benoemen tot stadsorganist. Cultuurwethouder Hélène Oppatja van de Zuid-Hollandse gemeente maakte dat zaterdag 14 september bekend na afloop van een slotconcert dat Simon Stelling in de Adventkerk gaf ter gelegenheid van Open Monumentendag en Nationale Orgeldag.

Het college van burgemeester en wethouders wil hem die titel geven ‘als bevlogen pleitbezorger van meer aandacht voor de orgelmuziek in de hedendaagse samenleving, alsmede zijn passie voor het Steinmeyer-orgel dat binnen de Alphense gemeente een bijzondere plaats inneemt’, aldus een persbericht van de Orgelcommissie Adventkerk.

Text Example

advertentieSimon Stelling, die studeerde aan het Utrechts Conservatorium en bij Marie-Claire Alain, is sinds 1975 organist van het Steinmeyer-orgel (1923, 38/IIP) in de Adventkerk. Daarnaast is hij actief als dirigent en docent.

De precieze inhoud van de functie moet nog nader worden ingevuld. Het doel van het stadsorganistschap is in ieder geval het orgel dichter bij de Alphense bevolking te krijgen. Daarmee is Alphen aan de Rijn de veertiende stad met een stadsorganist. In totaal zijn er vijftien organisten in stedelijk functie, Haarlem heeft twee stedelijke organisten, waarvan er een organist ook voor de kerkelijke praktijk in de Grote- of St. Bavokerk wordt ingezet.

 

© 2013 fotografie Orgelcommissie Adventkerk Alphen aan den Rijn