Sint-Joriskerk Amersfoort neemt vierde orgel in gebruik

Strubbe-orgel Sint-Joriskerk Amersfoort | © beeld joriskerkamersfoort.nl

In de Sint-Joriskerk in Amersfoort wordt zaterdag 20 april een vierde orgel in gebruik genomen. Het positieforgel van Hendrik Strubbe is afkomstig uit een verpleeghuis in Amersfoort. Het vier registers tellende instrument staat in middentoonstemming.

Text Example

advertentieIn 1977 bouwde Hendrik Strubbe het orgel voor de kerkzaal van verpleeghuis De Lichtenberg in Amersfoort, een woonzorginstelling, niet te verwarren met het voormalige, gelijknamige ziekenhuis. Het orgel kreeg vier registers op een manuaal en aangehangen pedaal.

orgel de lichtenberg amersfoort
Het Strubbe-orgel het De Lichtenberg in Amersfoort | © orgelfoto.nl

Toen een aantal jaren geleden werd besloten tot sloop van de De Lichtenberg, werd het orgel door de diaconie van de Protestantse Gemeente Amersfoort geschonken aan de Sint-Joriskerk. In eigen beheer is het in 2021 overgeplaatst naar de noorderzijbeuk als vierde orgel binnen deze kerk.

Het Strubbe-orgel is in de afgelopen tijd hersteld door Bert van Bezooijen en Anton van Hell. Het meubel is geschilderd in twee groentinten. Kleuradvies werd daarbij gegeven door restauratieschilder Gerard de Jongh, die ook het Franse leliemotief (het logo van Sint-Joriskerk) in ossenbloedrood en de vergulde biezen aanbracht. Verder zijn de registerknoppen, registeropschriften en het snijwerk in het pijpenveld nieuw gemaakt.

Middentoon

Voor een betere bruikbaarheid is de Octaaf 1’ verschoven naar 1 1/3’. Hierbij zijn de zes pijpen voor de tonen C tot F nieuw vervaardigd. Hiervoor zijn pijpenstok en -rooster door Van Bezooijen en Van Hell aangepast. Sander Booij van Mense Ruiter Orgelmakers heeft het orgel opnieuw geïntoneerd.

Bovendien is het orgel nu gestemd in middentoonstemming, wat het in aanvulling op de drie andere orgels in het bijzonder geschikt maakt voor het uitvoeren van oude muziek. Om de pijpen voldoende lengte te geven voor deze specifieke stemming, zijn sommige registers opgeschoven en zijn enkele pijpen ingevoegd.

Strubbe-orgel met geopende luiken tijdens de inonatiewerkzaamheden

Ingebruikname

Op zaterdag 20 april om 16.00 uur wordt het orgel officieel in gebruik genomen met een concert door Rien Donkersloot. Toegang tot het concert is gratis. Na afloop wordt een drankje aangeboden.

De ingebruikname maakt ook deel uit van een voorjaarsexcursie die Stichting Internationale Orgelreizen die dag maakt langs orgels in Amersfoort. Meer informatie daarover is te vinden op internationaleorgelreizen.nl

Strubbe-orgel | © beeld joriskerkamersfoort.nl

Dispositie

Manuaal C-f3
Holpijp 8 bas/discant
Fluit 4 bas/discant – gedekt, hoogste octaaf conisch
Prestant 2 bas/discant
Quint 1 1/3 bas/discant – C-F nieuw

Pedaal C-d1 

Werktuiglijke registers
Koppel – pedaalkoppel
Wind – schakelaar windmachine

Toonhoogte: a = 440 Hz bij 19 graden Celsius
Winddruk: 64 mm waterkolom
Temperatuur: 1/4-komma middentoonstemming