Sint Maartenpenning voor organist Piet van der Steen

piet van der steen sint maartenspenning

Organist Piet van der Steen kreeg zaterdag 8 oktober de Sint Maartenpenning uitgereikt. De exclusieve onderscheiding van het Oud-Katholiek Metropolitaan Kapittel van Utrecht werd hem overhandigd na afloop het jubileumconcert ter gelegenheid van zijn vijftigjarig organistschap van de Utrechtse Gertrudiskathedraal.

Text Example

advertentieDe Maartenspenning is door het Metropolitaan Kapittel ingesteld voor personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Oud-Katholieke Kerk. Piet van der Steen kreeg de penning niet alleen vanwege een halve eeuw inzet als kathedraalorganist in Utrecht, maar ook als stimulator van de gregoriaanse zang in de kerk en pleitbezorger van hedendaagse muziek.

Penning
De penning met oorkonde werd aan Van der Steen overhandigd door de deken van het Metropolitaan Kapittel, Wietse van der Velde. Naast de beeltenis van Sint Maarten, vemeldt de bronzen legpenning de tekst ‘Laudate eum in chordis et organo’ (‘Looft Hem met snarenspel en orgel’, Psalm 150).

Jubileumviering
Piet van der Steen vierde op 8 en 9 oktober dat hij vijftig jaar als organist aan de Oud-Katholieke Sint Gertrudiskathedraal in Utrecht was verbonden. Dat werd zaterdags in de kathedraal gevierd met een concert waarin de jubilaris onder meer het aan hem opgedragen Wind + Unwind (2016) for organ solo van Ad Wammes in première bracht en zijn jubileum-cd ‘Max Reger en de Variatiekunst’ presenteerde. Op zondag werd het jubileum in de viering herdacht.

 

© 2016 fotografie Gerco Schaap