Sir David Willcocks (95) overleden

sir david willcocks

De Britse dirigent en organist David Willcocks is donderdag 17 september overleden. Hij genoot vooral bekendheid als Director of Music van King’s College Cambridge en zijn veelbezongen uitgaven en bewerkingen van christmas carols en ander koormuziek.

Text Example

advertentieDavid Valentine Willcocks werd op 30 december 1919 geboren in Newquay in het graafschap Cornwall. Zijn muzikale onderricht ontving hij eerst in 1929 als koorzanger in Westminster Abbey. Later zou hij organ scholar worden bij King’s College, Cambridge. Hij onderbrak zijn studie in de Tweede Wereldoorlog om in het Britse leger te dienen, waar hij onder meer een rol speelde bij de Operatie Market Garden. Na de oorlog rondde hij zijn studie in Cambridge af in 1945 om in 1947 verkozen tot worden tot Fellow van King’s College.

In datzelfde jaar werd hij dirigent van de Cambridge Philharmonic Society, organist van Salisbury Cathedral en dirigent van de Salisbury Musical Society. In 1950 maakt hij de overstap naar Worcester waar hij organist van de kathedraal werd. In 1957 keerde hij weer terug naar King’s College, Cambridge, maar nu als Director of Music. Deze post, waar mee hij grote bekendheid verwierf, bleef hij bekleden tot 1974. Daarnaast was Wilcocks ook aangesteld als universiteitsorganist.

In 1960 werd Willcocks muzikaal leider van in het Londen gebaseerde The Bach Choir. Na zijn vertrek uit Cambridge werd de Britse hoofdstad zijn professionele thuisbasis toen hij directeur werd van het Royal College of Music.

David Willcocks werd vele malen onderscheiden voor zijn verdiensten als musicus. In 1971 werd hij benoemd tot Commander of the Order of the British Empire. Zes jaar later werd hij door de Britse koningin geridderd. Daarnaast ontving hij een groot aantal eredoctoraten.