Sir Elton John doneert orgel voor Royal Academy of Music

organ dukes hall royal college of music london

De Royal Academy of Music (RAM) in Londen beschikt sinds kort over een nieuw orgel dankzij een grote gift van de Britse popmusicus Sir Elton John. Het drieklaviers, 42 stemmen tellende orgel van de Zwitserse orgelmaker Kuhn werd op 7 oktober in gebruik genomen.

Text Example

advertentie 

Sir Elton John studeerde zelf als tiener aan de RAM., waar hij ook orgellessen volgde. De 66-jarige popartiest toont zich nog steeds betrokken bij de toonaangevende Londense muziekacademie. Samen met de percussionist Ray Cooper, met wie hij regelmatig optreedt, heeft hij onder meer de opbrengst van een aantal benefietconcerten gedoneerd voor de bouw van het orgel. Met de gift kon het orgelproject, waarmee een bedrag van meer dan 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro) is gemoeid, worden gefinancierd.

 

Het nieuwe orgel is door Orgelbau Kuhn uit Männedorf (CH) geplaatst in de Duke’s Hall van de RAM. Het vervangt een tweeklaviers orgel in Frans-romantische stijl van de Van den Heuvel Orgelbouw uit 1993. Het Van den Heuvel-orgel werd 2011 door zijn oorspronkelijk bouwers gedemonteerd en te koop aangeboden.

 

De dispositie van het Kuhn-orgel werd ontworpen door David Titterington, hoofd van de orgelafdeling van de RAM, in samenwerking zijn collega-orgeldocenten. Het orgel beoogt een eigentijdse interpretatie te zijn van de Franse orgelbouw. Een bijzondere rol is weggelegd voor het Solo-klavier, dat een functie heeft die vergelijkbaar is met het Franse Bombarde-klavier. De bezetting, met onder meer sterke tongwerken en een Cornet (décomposé), is zowel solistisch gedacht als ook als aanvulling op het enigszins klassieke Great. Voor het frontontwerp van de hand van Claude Lardon is aansluiting gezocht bij de kleurstelling van de Duke’s Hall.

 

Zie ook

Royal Academy of Music – Organ Duke’s Hall

 

 

 

Dispositie

 

Great (I) C-c4

Bourdon 16
Principal 8
Flûte harmonique 8
Bourdon 8
Viola di Gamba 8
Octave 4
Hohlflöte 4
Quinte 2 2/3
Superoctave 2
Mixtur IV-V
Fagott 8

 

Solo (II) C-c4 – in zwelkast

Rohrflöte 8
Salicional 8
Principal 4
Flauto amabile 4
Nasard 2 2/3
Octave 2
Terz 1 3/5
Scharf IV
Trompete 8
Cromorne 8
Clairon 4

 

Swell (III) C-c4 – in zwelkast

Quintaton 16
Diapason 8
Cor de nuit 8
Viola 8
Voix céleste 8
Fugara 4
Flûte octaviante 4
Flageolet 2
Fourniture III-IV
Basson 16
Trompet 8
Hautbois 8
Voix humaine 8

 

Pedal C-g3

Principal 16
Subbasss 16
Echobass 16 – tr. Great
Octave 8
Flöte 8
Violoncello 8 – tr. Great
Bourdon 8 – tr. Great
Octave 4
Posaune 16
Trompete 8

 

Werktuiglijke registers

Koppelingen II-I, III-I, III-I sub, III-II, III-II sub, I-P, II-P, III-P, III-P-super
Tremulant Solo
Tremulant Swell
Setzerinstallatie 15 x 1.000 combinaties

 

Mechanische toetstractuur, elektrische registertractuur. Koppelingen mechanisch met optionele ‘Kuhn Koppelondersteuning’

 

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl
© 2013 fotografie Orgelbau Kuhn AG, Männedorf