Slotevenement Maarschalkerweerdjaar in Noordwijk

hoofdorgel Maarschalkerweerd orgel Sint-Jeroenskerk Noordwijk

Op zaterdagmiddag 21 november wordt het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 afgesloten rond de twee Maarschalkerweerd-orgels in de rooms-katholieke St. Jeroenskerk te Noordwijk. De middag met masterclasses, lezing, concert en borrel zal in het teken staan van romantische orgelmuziek.

Text Example

advertentie 

De Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 rondt met het slotevenement een jaar af vol concerten, tentoonstellingen, een symposium en andere activiteiten rond de herdenking van het honderdste sterfjaar van de vooraanstaande Utrechtse orgelmaker. De stichting koos voor Noordwijk omdat zich daar twee Maarschalkerweerd-orgels bevinden. Het koororgel uit 1891 en het hoofdorgel uit 1900, enkele jaren geleden gerestaureerd en geplaatst door Adema’s Kerkorgelbouw, zijn bij uitstek geschikt voor de uitvoering van romantische orgelmuziek???.

 

Masterclass

De organisten Anton Doornhein, Paul Houdijk en Eric Koevoets beginnen die middag om 13.00 uur met een twee uur durende masterclass voor beginnende en gevorderde amateurorganisten. Maximaal zes deelnemers krijgen elk maximaal 20 minuten om zich in de vertolking van romantische muziek te laten bijscholen. De masterclass is ook toegankelijk is voor toehoorders.

 

Lezing en concert

Om 15.15 uur houdt Paul Houdijk een lezing waarin hij de plaats van de orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd in de romantiek toelicht. De drie organisten die ook de masterclass verzorgen sluiten? ??de middag om 16.00 uur gezamenlijk af met een concert op beide orgels. Zij spelen werken van onder anderen Widor, Schumann, Lefébure-Wely en Boëllmann. Het herdenkingsjaar wordt iets na 17.00 uur beëindigd met een feestelijke borrel.

 

Gedurende de hele middag zijn er drankjes en hapjes te koop in de naastgelegen zaal. Daar staan ook leestafels met informatie over orgelmakerij Maarschalkerweerd, Adema’s Kerkorgelbouw, De Orgelvriend, Orgelnieuws.nl en een cd-tafel met opnamen van Anton Doornhein, Paul Houdijk en Eric Koevoets.

 

Aanmelding masterclass

Amateurorganisten die willen deelnemen aan masterclass worden gevraagd een romantisch werk van maximaal acht minuten voor te bereiden. De titel en componist van het te spelen werk, persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, woonplaats en e-mailadres), de genoten orgelopleiding, de naam van de huidige en mogelijk eerdere docent(en) dienen uiterlijk 7 november ingezonden te worden via maarschalkerweerd2015@gmail.com. Zij krijgen uiterlijk 7 november bericht over toelating tot de masterclass.

 

Voor een beperkt aantal toehoorders is er ruimte de masterclass direct rondom het orgel bij te wonen. Wanneer zij verzekerd willen zijn van een plaats, dienen zij zich uiterlijk 20 november aan te melden via maarschalkerwaard2015@gmail.com.

 

Zie ook
www.maarschalkerweerd.info

?

 

Foto: het hoofdorgel van de Sint-Jeroenskerk te Noordwijk | © 2015 beeld: Cor Vink, Noordwijk