Soester orgel naar Bloemendaal

Text Example

advertentieIn juni 2009 is in de R.K. Kerk van de Allerheiligste Drieëenheid in Bloemendaal een nieuw orgel geplaatst. Het instrument is afkomstig uit de R.K. Kerk van de Heilige Familie te Soest.

De firma J.J. Elbertse & Zn. bouwde in 1979 een nieuw orgel voor de Kerk van de Heilige Familie in Soest. Het kreeg zes stemmen, verdeeld over manuaal en pedaal. 
Nadat fusie met de plaatselijke Sint Joanneskerk een feit was geworden, werd het Pels & Van Leeuwen-orgel (1979) uit deze parochiekerk, in 2009 door Elbertse naar de Kerk van de Heilige Familie overgeplaatst. De Joanneskerk werd na een laatste dienst op 6 juli 2008 gesloten.

Het Elbertse-orgel uit de Kerk van de Heilige Familie werd in het voorjaar van 2009 aangekocht door de R.K. Kerk van de Allerheiligste Drieëenheid in Bloemendaal. Het instrument werd in juni dit jaar door Elbertse overgeplaatst en geïntoneerd op de nieuwe ruimte.

Het oude orgel van de Bloemendaalse kerk is verkocht aan een particulier in Oud-Bijerland en door orgelbouwer Witteveen overgeplaatst en tevens hersteld. Het betrof een tweeklaviers pijporgel van de amateur-orgelbouwer W.D. Bahlman uit 1987, dat sinds 1990 in Bloemendaal stond.

Dispositie van het Elbertse-orgel (1979)

Manuaal C-g3

Gedekt 8

Prestant 4

Roerfluit 4

Octaaf 2

Mixtuur II

Pedaal C-f1

Subbas 16

Werktuiglijke registers

Koppel Pedaal-Manuaal

Tractuur

elektrische sleepladen

bron: Jan van der Male

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie: Jan van der Male