Sounds of Cranleigh

Sounds of Cranleigh REGCD398

In 2010 bouwde de Londense orgelfirma Mander een nieuw orgel voor de kapel van de kostschool in Cranleigh (ten zuidwesten van Londen):  een instrument met 31 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal. Het werd zo gemaakt dat er een zo breed mogelijk repertoire op gespeeld kan worden en orgelleerlingen met zoveel mogelijk muziek vertrouwd kunnen raken.

Text Example

advertentie 

Ten bate van de uitvoering van barokmuziek kreeg het instrument een mechanische tractuur en werd het, op een druk van 80mm, in de stemming van Kellner gezet. Tevens is voor een flexibeler wind de schokbalg uitschakelbaar. Ten bate van de uitvoering van romantisch repertoire kreeg het een koppelklavier.

 

Philip Scriven, voormalig organist van de Lichfield Cathedral, thans Organist in Residence van Cranleigh School, maakte een cd waarop het orgel te beluisteren is. De werken van Bach (Fantasia en Fuga in g en ‘O Mensch bewein’) die Scriven speelt klinken, dankzij een stevige Mixtuur en een wijde Nasard, bijna als op een Duits barokorgel. Ook Clérambaults Suite du Premier Ton klinkt niet onaangenaam, ook al zijn de Mounted Cornet en de Cromorne minder vol en krachtig dan op een Frans instrument. En door een Voluntary van Tomkins beland je, door de enigszins flexibele wind, bijna in de zeventiende eeuw.

 

Dankzij de strijkers die op het orgel aanwezig zijn laat ook romantische muziek zich in Cranleigh goed vertolken; het superromantische Andante van Cor Kint bijvoorbeeld. In de fraaie Prélude et Fugue van Barraine weet Scriven zelfs het geluid van een Flute Harmonique tevoorschijn te toveren.

 

Het overtuigendst klinkt het orgel echter in de neo-barokke en moderne muziek die Scriven horen laat, zoals Warlocks Capriol Suite: een aangename bewerking van zestiende-eeuwse dansen van Arbeau. Of de Rubrics van Locklair: een burleske fantasie over opschriften uit het Book of Common Prayer. En Nysteds massieve Exultate, niet te vergeten! Hier hoeft het orgel geen rol te spelen maar kan het, met zijn forse, door mixturen gekleurde tongwerkenplenum, gewoon zichzelf zijn. Niet gek, als er zo’n orgel in je school staat.

 

Scriven is op Cranleigh inmiddels een organ-teaching curriculum begonnen. We zijn benieuwd wat dit oplevert. In het verleden heeft de school niet de minste organisten voortgebracht: Christopher Herrick en Christopher Dearnley!

 

Het orgel uit Cranleigh is hier te beluisteren:

 

 

Sounds of Cranleigh

The Mander organ of Cranleigh School
Philip Scriven

 

Fantasia and Fugue in G minor, BWV 542 (Bach); Chorale Prelude on ‘O Mensch, bewein’ dein Sünde groß’, BWV 622 (Bach); Voluntary in A minor (Tomkins); Récit & Dialogue – Suite du Premier Ton (Clérambault); Capriol Suite (Warlock); Prélude et Fugue (Barraine); Exultate, op. 74 (Nystedt); Andante, op. 17 (Kint); Rubrics (Locklair)

 

Label: Regent Records
Nummer: REGCD398
Speelduur: 78’50
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 17,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]