Start aanmelding Internationaal Orgelfestival Haarlem

Van 14 tot 28 juli 2018 vindt rondom de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem het 52e Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats. Als vanouds bestaat het festival uit drie hoofdonderdelen: het Improvisatieconcours, de Zomeracademie en een concertreeks, met dit jaar activiteiten in Haarlem, Groningen, Leiden en Alkmaar.

Text Example

advertentieOp het programma van de Haarlemse Internationale Zomeracademie staan dit jaar 21 masterclasses. Naast Olivier Latry, Louis Robilliard en Ben van Oosten tekenden ook nieuwe namen als Vincent Thévenaz, Franz Danksagmüller, Reitze Smits en Menno van Delft voor een docentschap. Verder is er zoals gebruikelijk een Young Talent-klas en zijn er Young Composers-lessen.

Nieuwe masterclasses
Franz Danksagmüller staat op de rol voor een cursus eigentijds improviseren, met daarbij ook aandacht voor improvisatie bij film. Bernhard Haas behandelt hedendaagse literatuur. Verder zijn er twee masterclasses over transcripties: Reitze Smits neemt orgelbewerkingen van Bach tot Rachmaninov onder de loep, en Louis Robilliard bespreekt (deels eigen) bewerkingen van Liszt tot Gabriel Fauré. Eigen transcripties van cursisten zijn ook zeer welkom. Naast deze nieuwe elementen zijn cursussen over Sweelinck, Bach, Franck en Widor/Vierne in het programma opgenomen.

Meer speeltijd, uitbreiding locaties
De eerste academieweek telt dit jaar voor het eerst zes lesdagen, waardoor de speeltijd per cursist wordt vergroot. Ook nieuw is dat meer lessen worden gegeven op orgels buiten Haarlem, wanneer deze geschikt zijn voor het specifieke repertoire dat wordt behandeld. Zo ontbreekt in Haarlem een orgel in middentoonstemming; daarvoor wijkt het festival uit naar de Pieterskerk in Leiden.

De excursie wordt gehouden op zondag 22 juli, en zal naar de noordelijke provincies van Nederland gaan.

Improvisatiethema’s
Voor de voorselectieronde van het Improvisatieconcours componeerde Thomas Lacôte (Parijs) vijf thematische gegevens. Organisten die in 2018 willen deelnemen, dienen een opname in te sturen van vijf korte improvisaties, gebruik makend van dit materiaal. Voor het eerst kent het concours geen leeftijdlimiet. De thema’s kunnen vanaf heden worden gedownload via de website van het festival (zie onderaan dit bericht).

De inschrijving voor de Zomeracademie – wie het eerst komt, het eerst maalt –
is vanaf heden gestart.

Orgelfestival Haarlem

 

© 2018 beeld archief ORGELNIEUWS