Stephen Tharp herdenkt Demessieux en Messiaen

Text Example

advertentieDe New Yorkse organist Stephen Tharp geeft dinsdag 11 november een concert de Laurenskerk te Rotterdam ter nagedachtenis aan de veertig jaar geleden overleden musicienne Jeanne Demessieux en haar tijdgenoot Olivier Messiaen.

Demessieux en Messiaen waren sterleerlingen van Marcel Dupré. Hoewel Messiaen dit jaar op vele plaatsen is herdacht, zal ook Tharp hem herdenken in Rotterdam met een uitvoering van zijn ‘Apparition de l’Eglise Eternelle’(Verschijning van de eeuwige kerk) uit 1932. Van leermeester Marcel Dupré staan de Trois Preludes et Fugues Op. 36 op het programma.

De kern van het herdenkingsconcert bestaat uit werken van de jonggestorven Jeanne Demessieux. Tharp begint met haar transcriptie van Funérailles van pianovirtuoos Franz Liszt, om te vervolgen met haar devote Ave Maria. De Twelve Chorale Preludes gebaseerd op Gregoriaanse thema’s (Op. 8) zijn waarschijnlijk de meest uitgevoerde werken van Demessieux. Tharp speelt er vijf. En sluit het concert af met het Te Deum (Op. 11).

Organist en componist Stephen Tharp is verbonden aan de Grace Church (Episcopal) in New York. Hij schreef een compositie voor de ingebruikname van het chamadewerk in de Dom van Keulen in 2006. Hij is een belangrijk pleitbezorger voor nieuwe muziek. Tharp bracht talrijke nieuwe composities voor orgel in première.

Het concert, georganiseerd door Stichting Vox Humana, begint om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15.

[advertorial]

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.jeanne-demessieux.com