Stichting Groningen Orgelland viert 45-jarig bestaan

Stichting Groningen Orgelland (SGO) bestaat in 2014 haar vijfenveertig jaar bestaan. De stichting viert dit jubileumjaar met een groot aantal activiteiten. Hoogtepunt daarin zijn drie gratis concerten op drie bijzondere orgels in de provincie Groningen.

Text Example

advertentie 

In de drie jubileumconcerten staan het pas gerestaureerde orgel van Lellens, het werk van Franz Tunder en de Noord-Duitse koraalfantasie en werk van Carl Philipp Emanuel Bach centraal. Verder zijn in het kader van het Tunderproject van SGO een excursie en een workshop georganiseerd.

 

De concerten

7 juni 2014, 20.00 uur. Kerk Lellens
Kennismaken met het gerestaureerde Freytagorgel van Lellens.
Met Pieter Pilon (orgel) en Roelien van Wageningen (mezzosopraan).
Na afloop is er gelegenheid het orgel te bezichtigen.

21 juni 2014, 20.00 uur. Martinikerk te Groningen
Thema: Franz Tunder en de Noord-Duitse koraalfantasie.
Met Pieter Dirksen en Vincent van Laar.
Integrale uitvoering van het orgelwerk van Tunder.

27 juli 2014, 15.30 uur. Nicolaïkerk Appingedam
Onbekende en bewerkte composities van Carl Philipp Emanuel Bach
Met Pieter Pilon (orgel) en Roelien van Wageningen (mezzosopraan).

 

Orgelexcursie

Op 5 juli 2014 is er een orgelexcursie in het kader van het Tunderproject onder leiding van Sietze de Vries. Aanvang 10.00 uur in Zeerijp, om 12.00 uur worden de deelnemers in Uithuizen verwacht en om 14.30 uur zijn zij welkom in de Martinikerk te Groningen. Opgave via info@groningenorgelland.nl

 

Workshop

Op 6 september 2014 wordt een workshop voor organisten, orgelstudenten en gevorderde amateurs georganiseerd rond het thema Franz Tunder en de Noord-Duitse orgelcultuur georganiseerd. De workshop met een afsluitend concert wordt gehouden op het Schnitger-orgel in Uithuizen en staat onder leiding van Peter Westerbrink. Opgave via info@groningenorgelland.nl

 

Over SGO

De SGO werd in 1969 opgericht bij gelegenheid en in vervolg op de in dat jaar in Groningen gehouden internationale bijeenkomst rond de herdenking van de grote orgelmaker Arp Schnitger. Sinds die tijd zet SGO voor het orgel in het algemeen en in het bijzonder het orgelerfgoed van de provincie Groningen. Ze doet dat door onder meer het organiseren van orgelconcoursen en -excursies, de uitgave van publicaties over Groninger orgels en de uitgave van de Groninger Orgelagenda.

 

www.groningenorgelland.nl

 

 

Foto: Hinsz-orgel Nicolaïkerk Appingedam | © 2014 fotografie Gérard van Betlehem