Stichting Maurice Pirenne opgericht

Text Example

advertentieEen concert op zaterdag 29 november in de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch is de eerste officiële handeling van de Stichting Maurice Pirenne. Priester-musicus Pirenne heeft de oprichting van de stichting in zijn testament vastgelegd.

Pirenne overleed op 14 maart van dit jaar. Zaterdag 29 november zou hij tachtig jaar zijn geworden. De stichting heeft als doel het leven en werk van Pirenne onder de aandacht te houden. Zij doet dit door uitvoeringen van zijn composities in concerten en in de liturgie te stimuleren.

De stichting organiseert zelf concerten en levert financiële bijdragen aan het uitvoeren van composities van Pirenne. Ook gaat de stichting zijn nog niet uitgegeven composities uitgeven. De stichting gaat verder de muziek in de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch financieel ondersteunen. Ook beheeft ze het archief van de priester-musicus, waaronder zijn composities en preken.

De stichting heeft de website www.stichtingmauricepirenne.nl opgezet, waar leven en werk van de Pirenne staan beschreven en waar partituren of cd’s besteld kunnen worden.

Aan het concert op 29 november werkt schola cantorum ‘Die Sangeren Onser Liever Vrouwen’ van de kathedrale basiliek van Sint-Jan onder leiding van Jeroen Felix mee. Organist is Véronique van den Engh. De Schola zingt werken van Pirenne, waaronder delen uit de Sint-Jansmis die Pirenne schreef voor het 450-jarig bestaan van het bisdom in 2009. Koren uit het bisdom al een kleine tienduizend exemplaren van deze mis besteld. Daarmee is de doelstelling van bisdom en componist bereikt wordt dat de mis volgend jaar in het gehele bisdom te horen is. De Sint-Jansmis staat ook geprogrammeerd voor een viering in de St. Pieter in Rome op de bedevaartsreis van het bisdom naar Rome volgend jaar oktober. Verder worden composities uitgevoerd van Floris van der Putt (leraar van Pirenne), Mark van Platen (een leerling) en Mathieu Dijker (studievriend).

Het concert begint zaterdagmiddag 29 november om 16.00 uur in de kathedraal. De toegang is vrij.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie Marion Bruigom