Stichting opgericht voor behoud Séverin Maastricht

Text Example

advertentieIn de Onze Lieve Vrouwbasiliek in Maastricht werd zondag 13 september de Stichting tot Behoud van het Séverin-orgel gepresenteerd. Het Conservatorium Maastricht organiseerde ter gelegenheid daarvan in samenwerking met organist Hans Leenders een orgelexcursie in Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht.

Hans Leenders is vaste organist in de basiliek en docent orgel aan het Conservatorium. Het orgel van Séverin uit 1652 in de basiliek geldt als één van de fraaiste voorbeelden van het Waalse barokorgel in Nederland en is het oudste orgel van Limburg. Het staat wereldwijd bekend als voorbeeld van het hoge niveau van de Luikse orgelbouw in de 17e eeuw.

Bijzonder zijn ook de orgelluiken die het instrument een koninklijk karakter verlenen. Door een legaat van kanunnik Nicolaas Beekman werd het mogelijk beide zijden te beschilderen. Naar Middeleeuwse traditie werden hierop de gebeurtenissen uit het leven van Christus en David afgebeeld.

Dit instrument wordt niet alleen bespeeld in de eredienst, maar is ook elke zomer te beluisteren tijdens het orgelfestival L’Europe et l’Orgue.

Omdat het instrument in goede conditie moet zijn en moet blijven heeft Hans Leenders een stichting opgericht voor het behoud van het orgel. Hij geeft privé-concerten voor groepen onder het motto: ‘Boek nu een concert voor de toekomst: behoud het Limburgs cultureel erfgoed!’ De opbrengst van de concerten komt helemaal ten goede aan het fonds, waaruit de noodzakelijke reparaties en renovaties betaald kunnen worden.

Meer informatie

www.conservatoriummaastricht.nl

www.hansleenders-organist.nl

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.conservatoriummaastricht.nl