Stichting staakt verzet tegen Engels orgel Leiden

Text Example

advertentieDe Stichting Behoud Hoogkoor en Transepten Hooglandse Kerk heeft zichzelf opgeheven. Dat meldt het Leids Dagblad vandaag. De stichting zegt de plaatsing van het Willis-orgel in de Leidse kerk niet meer tegen te kunnen houden en staakt haar verzet nu.

De stichting keerde zich tegen de plannen uit 2006 om het vierklaviers Engels-romantische orgel in de monumentale kerk plaatsen en maakte daartegen bezwaar bij de gemeente Leiden. Niet alleen zou het instrument de schoonheid van het interieur aantasten, ook financieel was het project volgens de stichting ongewis. De gemeente Leiden wees de bezwaren echter van de hand en verleende Stichting Cathedral Organ Leiden eerder dit jaar een omgevingsvergunning om het orgel te kunnen plaatsen in het noordertransept van de kerk. De bezwaarmakende stichting ziet nu af van een verdere beroepsprocedure bij de Raad van State ‘omdat die wellicht wél tot uitstel maar niet tot afstel zal leiden’, zo meldt het Leidse krant.

De bouw van het orgel door de firma Henry Willis & Sons Ltd uit Liverpool moet in de komende paar jaar zijn beslag gaan krijgen.

Meer informatie over het Leidse orgelproject

www.cathedralorgan.nl

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Stichting Cathedral Organ Leiden