Straatsburgse orgelbouwer Daniel Kern (69) overleden

Orgelbouwer Daniel Kern is woensdag 14 augustus 2019 op 69-jarige leeftijd overleden. Zijn Straatsburgse orgelmakerij genoot internationale bekendheid. Zo bouwde hij onder meer de orgels van de Frauenkirche in Dresden en de Mariinsky Concertzaal in Sint-Petersburg.

Text Example

advertentieDaniel Kern werd geboren in 1950. Zijn vader Alfred was de oprichter van de orgelmakerij in Straatsburg waar hij aanvankelijk het orgelmakersambacht leerde. Daarna stak hij zijn licht op bij orgelmakers in het buitenland.

Elzasser

Vader Alfred Kern (1910-1989) begon zijn eigen orgelmakerij na eerst gewerkt te hebben bij de Elzasser firma Roethinger en diens oud-werknemer Ernest Muhleisen. De firma Kern was geworteld in de traditie van de Elzasser Orgelreform en richtte zich vanaf het begin op de bouw van mechanische orgels.

Leiding

Daniel Kern zette de firmatraditie voort. Hij keerde terug naar Frankrijk waar hij na zijn meesterproef  in 1977 aan het hoofd van de orgelmakerij kwam te staan.

Onder zijn leiding werd het bedrijf verder uitgebreid. In 1980 kreeg de firma Kern de opdracht voor een mechanisch drieklaviers orgel in Silbermann-trand in de gotische kas van de kathedraal van Straatsburg. Deels werd daarbij gebruik gemaakt van nog aanwezig Silbermann-pijpwerk uit 1717. Ook vele van de Elzasser Silbermann-orgels werden door Kern in de loop der jaren gerestaureerd.

Nieuwe orgels werden gebouwd in Frankrijk en daarbuiten. Instrumenten verrezen in Japan, Taiwan, Oostenrijk, Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten.

Prestigieus

In 2003 kreeg Daniel Kern de prestigieuze opdracht voor de bouw van het orgel in de herrezen Frauenkirche in Dresden. Het werd geen – zoals velen hadden gewild – zuivere reconstructie van het Silbermann-orgel dat er tot het bombardement in 1945 stond, maar een eigentijdse combinatie van de klankwereld van Silbermann met Frans-symfonische elementen.

Een andere eervolle opdracht was de bouw van het orgel voor de nieuwe concertzaal van het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg in 2009.

Faillissement

Ondanks deze opdrachten raakte de orderportefeuille steeds minder gevuld. In 2015 moest Daniel Kern het bedrijf failliet laten gaan. Wel ging hij zelf verder met onderhoud en restauratie van orgels.

Moskou

In 2017 werd hij gevraagd voor een groot nieuw orgel voor de Zaryadye concertzaal in Moskou. Omdat hij zelf geen orgelmakerij meer had, zocht hij voor de bouw contact met de orgelbouwer Muhleisen in Straatsburg. Daniel Kern was nauw betrokken bij de totstandkoming van het het 82 stemmen tellende instrument in de concertzaal van het park, vlak naast Rode Plein.

Afgelopen maandag zou Kern naar Moskou zijn afgereisd om met de intonatie te beginnen. Zover heeft het niet meer mogen komen.