Strümphler-kabinetorgel voor Grote Kerk ’s-Hertogenbosch

strumphler-kabinet-orgel-grote-kerk-den-bosch
Strümphler-kabinetorgel voor Grote Kerk 's-Hertogenbosch in de werkplaats van J.C. van Rossum (maart 2014)

Op zaterdag 31 mei wordt in de Protestantse Grote Kerk van ’s-Hertogenbosch een historisch Strümphler-kabinetorgel in gebruik genomen. Het orgel is afkomstig uit de Lutherse Kerk van de Noord-Brabantse hoofdstad en werd recent gerestaureerd door orgelbouwer J.C. van Rossum.

Text Example

advertentieHet instrument van omstreeks 1780 kwam bij het opgaan van de Lutherse Gemeente in de Protestantse Gemeente in 2008 in eigendom gekomen van de Protestantse Gemeente ‘s Hertogenbosch. Het in zeer slechte staat verkerende orgel is bij die gelegenheid verwijderd uit het voormalige kerkgebouw van de Lutheranen aan de Verwerstraat. Het orgel bleef daarna enkele jaren opgeslagen.

strumphler kabinetorgel grote kerk naarden
Strümphler-kabinetorgel Grote Kerk Naarden | © foto Gérard van Betlehem

Kabinetkast
In 2013 en 2014 is het orgel onder advies van Cees van der Poel gerestaureerd door orgelbouwer J.C. van Rossum te Wijk en Aalburg. Hoewel in slechte toestand, bleek het orgel dusdanig intact te zijn dat het integraal kon worden gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. Omdat het orgel in de Lutherse Kerk al niet meer in zijn oorspronkelijke behuizing stond werd een kabinetkast uit de ontstaanstijd van het orgel gevonden waarin het instrument kon worden ingebouwd. Restauratie en reconstructie van het meubel werd uitgevoerd door Restauratieatelier R. Schouten te Vriescheloo. Als voorbeeld voor de ontbrekende detaillering diende het Strümphler-kabinetorgel in de Grote Kerk van Naarden (foto rechts).

Ingebruikname
Bij de ingebruikname op zaterdag 31 mei zullen Cees van der Poel en Hans van Rossum in een korte lezing ingaan op de geschiedenis van het orgel en de restauratiewerkzaamheden. Daarna zullen Cees van der Poel, Jacques van den Dool en Jamie de Goei het orgel in een concert van ongeveer een half uur presenteren.

Bij de ingebruikname wordt ook een nieuwe cd gepresenteerd waarop Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk, zowel het Strümphler-orgel als het Bätz-orgel bespeelt. De cd is na afloop van het concert verkrijgbaar.

De ingebruikname is openbaar en vrij toegankelijk. Aanvang 14.30 uur. De middag wordt besloten met een hapje en een drankje.

 

Dispositie

Manuaal – C-d1in ladevolgorde

Prestant 4
Nachthoorn 2 bas
Octaaf 2
Fluit 4
Prestant 8 discant
Holpijp 8
Violon 8 discant

 

© 2014 fotografie Jamie de Goei (situatie maart 2014 werkplaats Van Rossum), Gérard van Betlehem (Strümphler-orgel Naarden)