Studiedag Orgelnetwerk over invloed Noord- en Zuid-Europa in orgelmuziek 17e eeuw

Pels & Van Leeuwen-orgel Ter Coulsterkerk Heiloo | © foto ORGELNIEUWS

Op zaterdag 20 mei organiseert Orgelnetwerk Noord-Holland in de Ter Coulsterkerk in Heiloo een studiedag voor organisten. De dag staat in het teken staat van de werderzijdse muzikale invloeden van Noord- en Zuid-Europa in het begin van de zeventiende eeuw. 

Text Example

advertentieOndanks de tussenliggende Alpen, maar met Wenen als spilfunctie, zijn ze door elkaar beïnvloed: Prima en seconda pratica, Stylus fantasticus, Hexachordum Appolinis, Sweelinck, Frescobaldi, Monteverdi, Schütz, Mattheson en Pachelbel.

Verbindingen en beïnvloeding

Tijdens de studiedag wordt de vinger gelegd op de verbindingen en de wederzijdse beïnvloeding op deze Noord-Zuid-lijn. Die zaterdag staat vooral het begin-zeventiende-eeuwse Italiaanse en Duitse repertoire tot Bach centraal. Daarbij wordt gedacht aan muziek van onder anderen Sweelinck, Frescobaldi, Froberger, Muffat, Buxtehude en Pachelbel.

Deelname

Het is mogelijk om actief deel te nemen, maar ook om als toehoorder aanwezig te zijn. De docenten zijn Tjeerd van der Ploeg en Willem Poot. 

Deelname kost € 40 (actief) of € 25 (toehoorder). De studiedag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan via orgelnet.nl.