Studiedagen registreren in Purmerend en Schagen

© beeld ‘Stops ...’ | Lawrence OP | licensed under CC BY-NC 2.0

Op 18 april en 9 mei 2020 organiseert Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland studiedagen over de kunst van het registreren. De docenten Willem Poot en Tjeerd van der Ploeg zetten daarvoor het Garrels-orgel in Purmerend en het Nicholson-orgel in Schagen in.

Text Example

advertentieDeelnemers krijgen onderricht in de basisprincipes. Daarbij vormen het te spelen orgelwerk, de registratieaanwijzingen (voor zover aanwezig) van de componist en het orgel waarop het wordt uitgevoerd de leidraad.

Als aanwijzigingen ontbreken wordt op basis van de beschikbare historische bronnen en de kennis van de orgels naar een passende registerkeuze gezocht. Ook wordt er een verband gelegd tussen de speelwijze, de registratie en de ruimte waar het orgel staat. Luisteren naar wat het instrument voortbrengt is volgens de organisatoren het belangrijkste aspect van deze studiedagen.

Barok, romantisch of modern

Op de eerste studiedag op in Purmerend wordt bij het Garrels-orgel (1742) met name naar barokke orgelwerken gekeken. Tijdens de tweede studiedag bij het Schager Nicholson-orgel (1882) komt vooral Engels, Frans, Duits en eventueel Nederlands repertoire uit de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw aan bod.

Daarnaast worden deelnemers uitgedaagd een werk te kiezen waarbij de grenzen van de beide orgels worden verkend. Zo kan de vertaalslag van een romantisch of modern werk naar het Garrels-orgel en een barok of modern werk naar het Nicholson-orgel worden gezocht.

Deelname

Actieve deelname kost € 60 voor beide dagen of € 35 voor één dag. Voor hospitanten zijn de kosten respectievelijk € 40 en € 25.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij voor de eerste dag de Passacaglia in d van Buxtehude als verplicht werk voorbereiden. Daarnaast kan een keuze gemaakt uit koralen/vrije werken uit de Noord-Duitse school en van Bach: Orgelbüchlein, een triosonate (of een deel daaruit) en vrije werken. Voor dag twee: Engels, Frans, Duits of eventueel Nederlands werk naar keuze uit de 19e en eerste helft 20e eeuw.

Voor beide dagen mag daarnaast ook voor werken uit andere stijlperioden worden gekozen.

De studiedagen duren van 9.30 uur (Purmerend) / 10.00 uur (Schagen) tot circa 16.00 uur.

Meer informatie en aanmelden

🔗 orgelnet.nl