Sweelinck herdacht met orgelvoettocht in Enkhuizen

orgel zuiderkerk enkhuizen

Op zaterdag 16 oktober, de 400e sterfdag van Jan Pieterszoon Sweelinck, wordt een herdenkingsvoettocht gehouden in de stad Enkhuizen. Daarbij wordt onder meer een bezoek gebracht aan de orgels van de Zuiderkerk en de Westerkerk.

Text Example

advertentieEnkhuizen was voor Sweelinck geen onbekend terrein: in september 1621, een maand voor zijn overlijden, kwam hij nog naar de Zuiderzeestad om het vernieuwde orgel van de Zuider- of Sint-Pancraskerk te keuren.

Lezing

De voettocht van 16 oktober staat onder leiding van Maarten Seijbel. Hij zal bij de start om 10.30 uur in de Ontmoetingskerk een presentatie en lezing geven over de orgelreizen van Sweelinck. Aansluitend wordt het bijzonder vormgegeven Hendriksen & Reitsma-orgel uit 1984 bespeeld.

Eerste officiële bespeling

Daarna vervolgt de tocht naar de Zuiderkerk en de Westerkerk. In de Westerkerk vindt die dag ook de eerste officiële bespeling plaats van de eerste fase (het Bovenwerk) van het door Verschueren in de Niehoff-kas gebouwde orgel. Organisten zijn die dag Jos van der Kooy, Jan Spijker en Ton Koopman.

Informatie

Meer informatie en een inlichtingenfolder kan worden aangevraagd m.seijbel.1@kpnmail.nl.