Sweelinck Orgelconcours 2017 gewonnen door Peter van der Zwaag

Peter van der Zwaag

Peter van der Zwaag is de winnaar van het zesde Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck. De tweede prijs ging naar de Japanse Mari Fukumoto; de Nederlander Laurens de Man won de derde prijs. De laatste ronde van het concours en de prijsuitreiking vonden zondag 15 oktober plaats in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.

Text Example

advertentieZeven deelnemers, waaronder vier Nederlanders, speelden zondagavond op het Haarlemse Müller-orgel elk een programma van twintig minuten Bach en Noord-Duitse barok. Twee dagen daarvoor speelden zij werk van Sweelinck en repertoire van vóór 1700 op het transeptorgel in de Oude Kerk te Amsterdam.

Behalve de drie prijswinnaars deden Gerwin Hoekstra (NL), Willeke Smits (NL), Nathan Mondry (CAN) en Giovanni Petrone (I) aan de finale mee. Zij kwamen eerder dit jaar door de voorselectie waarvoor zich 33 kandidaten uit 18 landen hadden aangemeld.

De deelnemers aan het 6e Internationale Orgelconcours J.P. Sweelinck V.l.n.r.: Nathan Mondry, Gerwin Hoekstra, Laurens de Man, Peter van der Zwaag, Giovanni Petrone, Mari Fukumoto en Willeke Smits.

De jury van de zesde editie van het concours in Amsterdam en Haarlem werd gevormd door voorzitter James David Christie, Cristina Garcia Banegas, Jos van der Kooy, Theo Visser, Sietze de Vries en de artistiek leiders van het concours Matteo Imbruno en Anton Pauw. Henk Verhoef trad op als secretaris van de jury.

De winnaars gaan naar huis met prijzengeld van 3.000 euro voor de winnaar van de eerste prijs, 2.000 euro voor de tweede en 1.000 euro voor de derde prijs.

 

Lees ook: BLOG Smits @ Sweelinck Concours 2017

 

© 2017 beeld Sander Maarsman