Sweelinckprijs 2010 voor Reitze Smits

Organist en docent Reitze Smits ontvangt de Sweelinckprijs 2010. Dat maakte het bestuur van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs op 22 juni bekend. Smits ontvangt de prijs onder andere vanwege “de bijzondere aandacht voor jonge talenten die hij met veel gevoel en kunde wegwijs maakt in het rijke repertoire van het orgel.”

Text Example

advertentieOok is hij “breed georiënteerd en heeft blijk gegeven van een frisse kijk op het repertoire, in concerten en opnamen, onder andere door zijn orgeltranscripties van negentiende-eeuwse pianomuziek.Tevens steekt hij veel energie in het organiseren van activiteiten, waardoor hij de aandacht op de vele mogelijkheden van het orgel weet te vestigen. Een voorbeeld daarvan is het Festival ‘Voor de Wind’, dat na een aantal nationale edities de komende jaren een samenwerking aangaat met enkele belangrijke buitenlandse initiatieven.”, aldus de motivatie van de Stichting.

De prijs zal op zaterdagavond 4 september 2010 worden uitgereikt in de Oude Kerk te Amsterdam tijdens de openingsfestiviteiten van het Sweelinck Festival Amsterdam 2010. De bijeenkomst begint om 20.15 uur.

De Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs kent de prijs toe aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de orgelcultuur, hetzij als organist, hetzij als componist, of anderszins. De Stichting laat zich adviseren door een Adviescommissie die dit jaar bestond uit Jan Jansen, Jan Nuchelmans en Petra Veenswijk.

Eerdere prijswinnaars waren Jan Jongepier, Jan Welmers en Leo van Doeselaar.

 

© 2010 www.orgelnieuws.nl