Sweelinckprijs voor Welmers

Jan Welmers krijgt op zaterdag 22 oktober de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs. De stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs heeft dat bekend gemaakt.

Text Example

advertentieWelmers (1937), die in Utrecht woont, is componist en was tot 2002 organist van de St. Stevenskerk te Nijmegen. In 1966 won hij het Nationaal Orgelimprovisatieconcours in Bolsward. Van 1974 tot 1998 was hij hoofdvakdocent orgel en orgelimprovisatie aan het Utrechts conservatorium.

Zijn orgelcomposities werpen ‘in aanpak, structuur en klankeffect een ontdekkend nieuw licht op de mogelijkheden van het orgel’, zegt de stichting. ‘Hij heeft daarmee een geheel eigen bijdrage geleverd aan de moderne orgelliteratuur’. Naast composities voor orgelsolo schreef hij muziek voor combinaties van orgel met koor, viool, blokfluit en percussie/slagwerk. Een van zijn bekendste orgelwerken is Laudate Dominum uit 1979, waarin hij in minimalstijl de Geneefse melodie van Psalm 117 bewerkt.

De Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs werd in 1998 opgericht om door middel van de prijs brede aandacht voor het orgel en de orgelmuziek te genereren. De prijs, bestaande uit een geldbedrag, is bestemd voor mensen die zich op een opvallende manier voor de Nederlandse orgelcultuur inzetten. De stichting let daarbij op concerteren (literatuurspel, improviseren), componeren, doceren, adviseren in de orgelbouw en het verrichten van musicologisch onderzoek dat met het orgel te maken heeft.

De artistieke commissie die de stichting adviseert was unaniem in de voordracht van Welmers

Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. In 2003 kreeg Jan Jongepier de eerste.

Jan Welmers krijgt de prijs tijdens het openingsconcert van het Sweelinck Festival & Concours op zaterdag 22 oktober, aanvang 20.15 uur in de Oude Kerk te Amsterdam.