Symfonieën Arie J. Keijzer op cd

Text Example

advertentieIn het voorjaar van 2007 zal een begin worden gemaakt met het uitbrengen van de complete orgelsymfonieën van Arie J. Keijzer op cd. Vijf symfonieën in totaal, waarbij de inkt van de Vijfde nog nat is.

Want onlangs voltooide Keijzer (*1932) zijn Vijfde Symfonie voor orgel. Het werk werd opgedragen aan Jolanda Zwoferink die ook de integrale symfonieën op cd zal vastleggen. Zij zal in mei 2007 de première van de Vijfde Symfonie verzorgen als zij concerteert op het hoofdorgel van de Laurenskerk in Rotterdam. In de loop van het concertseizoen is het werk nog te beluisteren in Den Briel, Amersfoort en Zaltbommel.

De Vijfde Symfonie kreeg vijf delen: Maestoso, Trio, Scherzo, Hymne en Finale. Zwoferink: “De symfonie is geschreven in een zeer persoonlijk klankidioom; daarnaast zijn invloeden van grote Franse meesters uit de laat-romantische en vroeg-twintigste-eeuwse periode hoorbaar. Het werk leent zich bij uitstek voor uitvoering op (Frans)symfonische orgels, maar laat zich ook uitstekend vertolken op daartoe geëigende, Nederlandse instrumenten.”

De complete serie orgelsymfonieën van Arie J. Keijzer wordt door Jolanda Zwoferink op het label Prestare uitgebracht. Komend voorjaar verschijnt de eerste cd in een reeks van drie, opgenomen in de Grote- of St.-Laurenskerk te Rotterdam. Op deel 1 staan Keijzers Eerste Symfonie, zijn Intrada en de Partita ‘Herr Jesu, Gnadensonne, wahrhaftes Lebenslicht’.

© 2007 www.orgelnieuws.nl