Symposium rond orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd

Op zaterdag 27 juni wordt in Utrecht een symposium gehouden rond de orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd. ‘Maarschalkerweerd, Maître, Meister of gewoon Meesterlijk?’ is de titel van het evenement dat wordt georganiseerd in het kader van het herdenkingsjaar van de honderd jaar geleden overleden Utrechtse orgelmaker.

Text Example

advertentie 

Doel van het symposium is vast te stellen wat Michaël Maarschalkerweerd onderscheidt van andere orgelbouwers en wat dit voor betekenis had en heeft voor de orgelbouw en –restauratie. Lezingen en discussie vormen dan ook een belangrijk onderdelen van het symposium dat in de Sint-Catharinakathedraal en het auditorium van Museum Catharijneconvent wordt gehouden.

 

Sprekers en onderwerpem

De sprekers en de onderwerpen zijn: drs. Philip van den Berg (‘Het Moderne Nederlandse orgel’),drs. Paula Hertogh (‘De kerkelijke kunst in de negentiende eeuw en het St.-Bernulphusgilde’), drs. Richard de Beer (orgelkasten van Maarschalkerweerd), dr. Anton Vernooij (‘Ontwikkelingen in de kerkmuziek in de 19e eeuw met aandacht voor de rol van het orgel’), dr. René Verwer (‘Franse invloeden bij Maarschalkerweerd’), dr. Hans Fidom (‘Duitse invloeden bij Maarschalkerweerd’), dr. Bart van Buitenen (‘Maarschalkerweerd en het oude orgel’).

 

Orgelconcerten

Het symposium wordt na de slotdiscussie om 16.30 uur afgesloten met een lezing/orgelconcert door Paul Houdijk in de Sint-Catharinakathedraal. ’s Avonds is er nog gelegenheid de avondmis in de kathedraal bij te wonen, waar Paul Houdijk de viering van orgelmuziek voorziet. Om 20.15 uur geeft Bas Groenewoud een orgelconcert in de nabijgelegen Sint-Willibrorduskerk, waar zich eveneens een Maarschalkerweerd-orgel bevindt.

 

Aanmelden

Het symposium begint om 10.00 uur in de kathedraal die vanaf 9.45 uur geopend is.De deelnamekosten bedragen € 29,95 inclusief een lunch, koffie en thee. Aanmelden via: maarschalkerweerd2015@gmail.com. Meer informatie op de website www.maarschalkerweerd.info.

 

 

© 2015 beeld: Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar