Symposium rond Scherer-orgel Tangermünde

Scherer-orgel St. Stephanskirche Tangermuende

In het Noord-Duitse Tangermünde wordt op vrijdag 18 en zaterdag 19 juli een symposium georganiseerd rondom orgelmaker Hans Scherer jr. Het symposium vindt plaats in het kader van het twintigjarig jubileum van de reconstructie van het vroeg zeventiende-eeuwse Scherer-orgel in Tangermünde.

Text Example

advertentie 

Hans Scherer jr. werd tussen 1570 en 1580 in Hamburg geboren als telg van een vermaarde orgelmakersfamilie. De Scherers golden als een van de belangrijkste orgelmakers van hun tijd. Zo bouwde Hans Scherer samen met zijn broer Fritz in 1623/24 het orgel van de St. Stephanskirche in Tangermünde.

 

Symposium

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het Scherer-orgel van Tangermünde opnieuw in gebruik werd genomen na een restauratie en reconstructie door Alexander Schuke Orgelbau uit Potsdam. Voor cantor-organist Christoph Lehman was dat een goede gelegenheid een tweedaags symposium te organiseren onder de titel Scherer-Renaissance – Erkenntnisse und Impulse.

 

Sprekers

Tijdens het symposium zal niet alleen worden ingegaan op de historie van het Tangermündse instrument, ook de muziek en uitvoeringspraktijk uit Scherers tijd, zijn instrumenten en de problematiek rond orgelrestauraties zal aan bod komen. Onder de sprekers bevinden zich Frits Elshout en Erik Winkel (Flentrop Orgelbouw), Mathias Schuke (Schuke Orgelbau), orgeldeskundige Koos van der Linde en Harald Vogel.

 

Omlijst

Het symposium wordt omlijst met een concert door Harald Vogel, een rondleiding door de kerk en de stad en een culinair moment.

 

Informatie en aanmelden

Het symposium begint op vrijdag 18 juli om 14.00 uur en duurt tot zaterdagavond 19 juli. Deelname kost € 60 per persoon (€ 40 voor studenten). Meer informatie en aanmelden via www.schererorgel.de

 

 

© 2014 foto Schiwago | Wikimedia Creative Commons