TangOrgan – Aart Bergwerff

Zijn orgelcd’s altijd saai? Dan zou er nu eens een verandering in gekomen kunnen zijn met een dansende cd-single met muziek op de orgelreus uit Rotterdam van Aart Bergwerff.

Text Example

advertentieUit het grootste orgel van Nederland zou toch het meeste geluid moeten komen. Toch horen we de laatste tijd weinig cd-geluid van, want er worden relatief weinig opgenomen. Spaarzaam komen er literatuur-cd’s vandaan. Naar de reden hiervan is slechts te gissen.

Er is in ieder geval goed nieuws, Aart Bergwerff heeft nu één van de meest bijzondere orgelproducties van de afgelopen jaren gemaakt in Rotterdam door er een niet alledaags programma op te nemen. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door de Tango en de Boléro, exotische dansen.

De Tango is een eind negentiende eeuwse Argentijnse stijl die zich uit in muziek, dans en poëzie. Kenmerkend voor deze stijl zijn de strakke en staccatomotieven. Er niet echt orgeltango’s geschreven. Een tango wordt dan ook over het algemeen met orkest uitgevoerd dat bestaat uit de een bandoneon, piano, viool (vaak meerdere), cello en contrabas. Onder de strakke (gestreken) bas spelen bandoneon en piano de melodie vervolgens daar vrij overheen. De Boléro is wat bekender binnen de orgelmuziek en ook een geheel andere dans. Ze ontstond in Spanje aan het eind van de 18e eeuw en heeft een vrij langzaam tempo.

Op het programma van Bergwerff staan ‘Adíos nonino’ van Astor Piazzolla en ‘Boléro de concert’, opus 166 van Louis-James-Alfred Lefébure-Wély. Het eerste werk verwierf vooral bekendheid omdat het uitgevoerd werd in 2002 op het huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Maxíma door Carel Kraaijenhof. Van de transcriptie van Kraaijenhof en Ed Spanjaard heeft Bergwerff een transcriptie gemaakt. Transcripties hebben vaak het probleem dat je het origineel mist, taak voor de uitvoerder om de luisteraar dit te laten vergeten. Bergwerff weet dit op het Marcussen-orgel met de tongwerken en het zwelwerk te bewerkstelligen.

Het tweede werk is een harmonium-werk dat zich goed laat vertalen naar orgel. Deze cd staat garant voor techniek, bevlieging en virtuositeit. Het schijfje kent slechts twee tracks en dat is de zwakte, want het smaakt naar meer…


TangOrgan

Organist: Aart Bergwerff

Label: Contrapunctus Musicus

Tracks: 2

Totale tijd: onbekend

Links: http://www.haagsorgelkontakt.nl/kerken/organisten/bergwerff.html