Terugblik 30e Leidse Orgeldag

Gisteren, 7 juni, vond in Leiden voor de 30e keer de Leidse Orgeldag plaats. Meer dan 200 orgelliefhebbers uit het hele land waren om 10.00 uur in de Pieterskerk present voor het openingsconcert. Theo Visser liet het Van Hagerbeer-orgel horen in muziek van Franz Tunder, die dit jaar 400 jaar geleden geboren werd. Het balgentredersgilde van de Pieterskerk verleende medewerking.

Text Example

advertentie 

Novum

Verder waren die dag twee onlangs gerenoveerde Leidse orgels te horen. Allereerst betrof dit het Thomas Hill-orgel in de Pieterskerk, door Cor de Jong gepresenteerd met de orgelsonate van Edward Elgar. Na de orgels van de Marekerk en de Hooglandse Kerk, bespeeld door respectievelijk Henk Gijzen en Geerten van de Wetering, was het tweede ‘novum’ te beluisteren: het gerenoveerde Steevens/Van Assendelft-orgel van de Waalse Kerk. Evenals het orgel in de Pieterskerk is dit orgel nu in middentoonstemming gebracht en dankzij de nieuwe balgeninstallatie kon ook dit orgel met ‘mankracht’ bediend worden. Het gezelschap was inmiddels aangegroeid tot ruim 300 man. Jan Verschuren verzorgde met werk van onder meer Franck en Duruflé het slotconcert op het Maarschalkerweerd-orgel in de Hartebrugkerk.

 

Succesformule

‘Het feit dat we ieder jaar nog meer bezoekers trekken, bewijst het succes van deze formule. En dat Leiden als orgelstad heel veel te bieden heeft’, aldus Theo Visser, bestuurslid van de Stichting Orgelstad Leiden, die de dag organiseerde.