The Builders Consort – Wijk aan Zee

Twee strijkstokkenbouwers en twee orgelintonateurs namen onder de noemer The Builders Consort in de Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee een cd op met repertoire dat niet iedere dag of in een niet alledaagse bezetting te horen is. Het ensemble bestaat uit het organistenechtpaar Dick Koomans en Yu Nagayama en de violisten Pieter Affourtit en Basil de Visser.

Text Example

advertentieOp de cd wordt het orgel gepresenteerd als écht ensemble-instrument, aldus het booklet. Niet als onderdeel van het orkest (zoals in een Mahler-symfonie) of als solo-instrument (zoals in een concerto van Händel). Wat de makers er dan wel mee bedoelen, laat zich het best beschrijven aan de hand van twee voorbeelden. In het Trio in G van Mozart speelt Affourtit een van de bovenstemmen op de viool, Nagayama speelt de andere bovenstem op de Prestant van het Van Assendelft/Ypma-orgel (1754/1891) en Koomans speelt de bas op het Koomans-kistorgel (2005). In Bachs Triosonate voeren de twee violen de boventoon en wordt de basso continuo gespeeld op twee orgels. De overige werken kennen een vergelijkbare aanpak.

In het booklet licht Dick Koomans het concept en het programma van deze cd op aanstekelijke wijze toe.


The Builders Consort at Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee

Pieter Affourtit & Basil de Visser, violin
Dick Koomans & Yu Nagayama, organ

Church Sonata in D, KV 245 (Mozart); Trio in G, KV 443 (Mozart); Choral ‘Was Gott tut das ist wohlgetan’ (Kellner); Church Sonata in C, KV 336 (Mozart); Trio Sonata in c, Wq 161 (C.P.E. Bach); Sonata in F (Telemann); Choral ‘Jesus, meine Zuversicht’ (Anonymus); Fuga in d, Wq 119/2 (C.P.E. Bach); Trio Sonata in d, BWV 527 (J.S. Bach); Eine kleine Gigue in G, KV 574 (Mozart); Church Sonata in F, KV 244 (Mozart).

Label: Rex Music
Nummer: RM 1602
Speelduur: 76’51
Booklet: 20 p. (NL/EN)
Prijs: € 17,50 (excl. verz.), bestellen via rexmusic21@yahoo.com