The Complete Organ Works of Thomas Tertius Noble – Vol. 1

complete organ works thomas tertius noble PRCD 1116

York Minster is een fantastische plek voor cultuur- en orgelliefhebbers. Wie kent niet eminence grise Francis Jackson, die tot op zeer hoge leeftijd recitals speelde! Het Walker-orgel uit 1903 is zondermeer een Engels orgel pur sang. Een instrument dat tot het hart spreekt.

Text Example

advertentieThomas Tertius Noble begon ooit in Ely Cathedral, verbleef een vijftien jaar in York Minster om zijn carrière te besluiten in de St. Thomas Church, 5th Avenue, NY. Aldaar stichtte hij een koorschool. Koorwerken van Noble zijn wel tamelijk bekend (bijvoorbeeld zijn Nunc dimittis in b), zijn orgelwerken echter niet of nauwelijks. Priory is voornemens drie cd’s uit te brengen met zijn gehele orgeloeuvre, gespeeld door John Scott Whiteley (niet te verwarren met de helaas recent overleden John Scott) op het orgel van York Minster.

De eerste cd is samengesteld uit een aantal vrije werken en een aantal hymnpreludes. Het Intermezo in A flat uit 1897 schreef Noble voor zijn eigen bruiloft. De Introduction and Passacaglia uit 1932 waarmee deze plaat besloten wordt, is Noble’s voornaamste werk. Een kloek maar niet heel verrassend recitalstuk.

De muziek is boeiend genoeg om er een serie van op te nemen. We horen invloeden van Brahms en Reger en Rheinberger, maar ook latere Franse componisten lieten Noble niet onberoerd. Noble kreeg nu en dan ongezouten kritiek van zijn tijdgenoten, onder andere van W.T. Best. Dat heeft hem hoorbaar wat zoekend gemaakt wat betreft zijn klankidioom. De uitgave is verzorgd, onder andere ook voorzien van een overzicht van Noble’s orgelwerken. De opname is voldoende, hoewel ik niet echt het fantastische instrument hoor dat de Walker uit 1903 toch is.

 


The Complete Organ Works of Thomas Tertius Noble – Volume 1

The Organ of York Minster – John Scott Whiteley

Prelude on Dundee, Prelude on Rockingham, A Highland Sketch, Desert Lament, Prelude on St Anne, An Elizabethan Idyll, Fantasy on Leoni, Pastoral-Prelude on a Chinese Christmas-Carol, Prelude on St Kilda, Revery, Prelude on Aberustwyth, Prélude solennel, Prelude on Tallis’s Canon, Intermezzo in A flat, Prelude on Watchman, A Summer Idyll, Two Traditional Hebrew Melodies, Introduction and Passacaglia

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1116
Speelduur: 55’00
Booklet:  20 pagina’s (EN)
Prijs:  € 18,50