The Phantom of the Opera

Text Example

advertentie‘Een weerzinwekkend verhaal,’ zo schreef de recensent van Variety in 1925 na de première van THE PHANTOM OF THE OPERA. Het publiek dacht er gelukkig anders over en stroomde toe. De film werd een gigantisch kassucces, wat voor een belangrijk deel te maken had met de special effects, het spectaculaire grimewerk en het acteerwerk van Lon Chaney, die op onvergetelijke wijze gestalte gaf aan de hoofdrol.

De film is gebaseerd op de roman Le Fantôme de l’Opéra van Gaston Leroux uit 1911. Aanvankelijk had deze roman niet veel succes, maar nu wordt het als een klassieker in de Franse literatuur beschouwd, alhoewel het overschaduwd is door de vele film – televisie- en toneelbewerkingen. Met name de moderne musicalversie uit 1986 van Webber leidde tot ongekende successen zonder weerga.

Tijdens het filmconcert op 25 september begeleidt Geert Bierling de oerversie van dit werk, de zwijgende film van Rupert Julian uit 1925. De opening van deze film, neemt ons mee naar een voorstelling in – inderdaad – de Parijse opera. De dirigent in de film maakt bewegingen die door de live begeleiding op orgel subtiel worden gevolgd en wordt zo een filmschaduw van een levende musicus. Schaduwen maken sowieso de dienst uit in deze onderaardse film. De kerkers waar de opera op gebouwd zou zijn worden slechts spaarzaam verlicht en zodra het personeel een verdacht uitziende schaduw ontwaart wordt er in prachtige stijl flauw gevallen en bijna cartoonesk gereageerd.

Weergaloos is de dramatische scene waarin het spook in de film zelf achter het orgel plaats neemt. Een fantastische muzikale horrorfilm die organist Geert Bierling volop de kans geeft om het deftige orgel in de Lutherse Kerk te laten kreunen, zuchten, dansen én spetteren bij de vele filmmomenten met ontzetting, angst, opwinding en onbeantwoorde liefde!

Wie, wat, waar, wanneer?

Vrijdag 25 september

Lutherse Kerk Groningen, 20.15 uur

Filmconcert THE PHANTOM OF THE OPERA

Met live begeleiding op orgel door GEERT BIERLING

Entree: 9 euro (7 euro, kortingsprijs)

© 2009 www.orgelnieuws.nl