Theaterorgel 90-jarige Pathé Tuschinski gerenoveerd

Text Example

advertentieIn 2011 bestaat filmtheater Tuschinski in Amsterdam 90 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd het Wurlitzer/Strunk-theaterorgel onlangs gerestaureerd door de Nederlandse Orgel Federatie. Op 26 en 27 augustus zal het orgel te beluisteren zijn tijdens de Uitmarkt.

In 1921 werd het luxueuze filmpaleis van Abraham Tuschinski aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam geopend. Voor de ondersteuning van de toen nog stomme films werd door Tuschinski bij de firma Wurlitzer een theaterorgel aangeschaft van twee manualen en zes basisregisters. Een aantal jaren later zou de firma Standaart het orgel nog wijzigen en uitbreiden. Ook na de introductie van de gesproken film bleef het orgel nog dienst doen ter vermaak van de bezoekers. Het orgel kreeg zijn huidige vorm na een uitbreiding door Blaisse & Strunk tot tien basisregisters verdeeld over twee orgelkamers met elk een eigen zweltrede, vier klavieren en pedaal.

De Nederlandse Orgel Federatie, die vereniging die zich inzet voor het behoud van theater-, bioscoop- en studioorgels in Nederland, heeft het orgel in onderhoud en voerde naast een restauratie in de jaren 80 ook de recente restauratie uit.

Tijdens de Amsterdamse Uitmarkt zal het orgel op zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus om 10.45 uur, 11.15 uur en rond 14.30 uur tijdens korte demonstraties te beluisteren zijn. De toegang is gratis.

Meer informatie

Nederlandse Orgel Federatie

Tuschinski-orgel

Pathé Tuschinski, Amsterdam

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Pathé Tuschinski