Theaterorgel voor nieuw filmmuseum EYE Amsterdam

Op woensdag 4 april werd het nieuwe filmmuseum EYE aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam geopend door Koningin Beatrix. Het onderkomen van het nieuwe nationale filminstituut biedt in de grootste van de vier filmzalen ook onderdak aan het voormalige Standaart-theaterorgel van het Passagetheater in Den Haag. Vrijdag 6 en zondag 8 april is het orgel voor het eerst weer in zijn begeleidende rol te beluisteren.

Text Example

advertentie
EYE ontstond in 2010 door een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Met het voorheen in het Vondelpark gevestigde filmmuseum, bevindt EYE zich nu in een opvallend vormgegeven gebouw, een ontwerp van Delugan Meissl Associated Architects in Wenen. EYE beschikt onder meer over vier filmzalen, tentoonstellingsruimte, een Filmlab, educatieve ruimte, kantoor en een bar-restaurant.

Het theaterorgel is geplaatst in de grootste van de vier filmzalen, het 315 zitplaatsen tellende ‘Cinema 1’. De firma Standaart bouwde dit orgel in 1929 voor het Haagse Passagetheater, waar het tot 1985 stond opgesteld. Daarna kwam het instrument in handen van particulieren, eerst van drs. H. van Oijen, later van Charles Janko. Het orgel heeft 2 klavieren en 7 basisregisters en beschikt daarnaast over de nodige (melodie)percussie en effecten. Het orgel werd door de firma S. de Wit & Zn. te Nieuw Vennep hersteld en in EYE geplaatst.

Op vrijdagmiddag 6 en zondagmiddag 8 april is het orgel voor het eerst te beluisteren in de begeleiding van de wereldpremière van de gerestaureerde film The Spanish Dancer (VS, 1923). De live-begeleiding wordt gespeeld door Sebastiaan van Delft (orgel), Jacob Plooij (viool), Kay Sleking (gitaar), Pien Straesser (sopraan) en Martin de Ruiter (piano) Laatstgenoemde schreef de compositie en heeft de muzikale leiding. Een inleiding op de film wordt gegeven door filmhistoricus David Robinson, EYE collectiespecialist Elif Rongen en filmrestaurator Annike Kross.

De voorstellingen starten beide dagen om 16.15 uur.

Meer informatie

www.eyefilm.nl