Thomaskirche Leipzig zoekt nieuwe organist

Het Sauer-orgel in de Thomaskirche te Leipzig | © beeld Clemensfranz / Wikimedia CC BY-SA 4.0

De Thomaskirche in Leipzig zoekt een nieuwe organist. De kerk die zo nauw verbonden is met het werk van Johann Sebastian Bach wil per 1 januari 2022 een opvolger benoemen voor de huidige Thomasorganist Ullrich Böhme.

Text Example

advertentieBöhme is sinds 1986 aan de Thomaskirche verbonden en gaat eind dit jaar met pensioen. Hij is de op één na langstzittende organist op die post. Alleen Johann Gottlieb Görner overtrof hem van 1729 tot 1778 met een dienstverband van 49 jaar.

Dagtaak

Die nieuwe organist heeft er een volledige dagtaak aan. Naast zo’n vier wekelijkse diensten op vrijdag, zaterdag en zondag speelt hij of zij ook circa dertig gelegenheidsdiensten per jaar. Daarnaast verzorgt de organist wekelijkse orgelrondleidingen. 

Artistieke leiding van het BachOrgelFestival behoort eveneens tot het takenpakket. En er wordt samenwerking verwacht met het Thomanerchor, de Thomaskantor, het Gewandhausorchester Leipzig en de Hochschule für Musik und Theater in de stad.

Orgels

De Thomasorganist krijgt het Sauer-orgel (1889/1908) met 88 registers en het Woehl-orgel uit 2000 met 61 registers onder zijn of haar vingers. Op de tweede vierplek van de kerkgemeente, de Lutherkirche, krijgt de organist het Kreutzbach-orgel uit 1889 van 28 registers ter beschikking. Maar dat orgel is momenteel gedemonteerd en wacht op restauratie. Naast instrumentarium als klavecimbel, pauken beschikt de gemeente over twee kistorgels van Woehl en Klop.

Johann Sebastian Bach

‘Het cultiveren van de erfenis van Johann Sebastian Bach is een belangrijke taak van de kerkgemeente. De publieke betekenis van de Thomaskirche geeft dus vorm aan het gehele kerkelijke en kerkmuzikale werk.’, schrijft het kerkbestuur in de vacaturetekst.

Wie daarmee denkt zich in directe lijn van opvolging van Johann Sebastian Bach te kunnen plaatsen heeft het mis. Bach was weliswaar organist, maar aangesteld in het ambt van cantor wat hij van 1723 tot zijn dood in 1750 bekleedde. Onder Bachs cantoraat waren Christian Gräbner (van 1701 tot 1729) Johann Gottlieb Görner (van 1729 tot 1778) de vaste organisten.

Thomaskantor

Wie die ambities toch heeft hoeft de hoop niet geheel op te geven. Van de Thomasorganisten schopten zes het nog tot cantor, waaronder Johann Kuhnau, Wilhelm Rust, Karl Straube und Günther Ramin.

De huidige Thomaskantor, de zeventiende opvolger van Bach, is nu nog Gotthold Schwarz (*1952). Hij werd in 2016 voor vijf jaar aangesteld. In juni stop hij ermee. Zijn opvolger werd in december 2020 door het stadsbestuur van Leipzig verkozen. Het is de Zwitser Andreas Reize (*1975). In september 2021 wordt hij in zijn ambt bevestigd.