Thorsten Hülsemann – Winterhalter-Orgel Künzelsau

In 1767 leverden vader Johann Adam en zoon Johann Anton Ehrlich een orgel op voor de Johanneskirche in het Zuid-Duitse Künzelsau. Nadat het orgel in de loop der jaren al diverse veranderingen had moeten ondergaan, bouwde in 1913 de firma Link een compleet nieuw instrument in de Ehrlich-kas. 

Text Example

advertentie 

Ook dit orgel onderging nadien de nodige wijzigingen, totdat enkele jaren geleden bleek dat de staat van het orgel dusdanig slecht was, dat nieuwbouw was te prefereren boven restauratie. Orgelbouwer Claudius Winterhalter kreeg de opdracht om in de bestaande kas een veelzijdig en kleurrijk hedendaags instrument te creëren, klassiek én tijdloos. Op 5 juni 2011 werd het nieuwe orgel in gebruik genomen met een bespeling door titularis Thorsten Hülsemann.

 

Op deze cd presenteert Hülsemann zijn orgel met een, op een Italiaans uitstapje na, geheel Duits programma, van barok tot romantiek. De cd gaat vergezeld van een lijvig boekwerkje met uitgebreide informatie over de orgelhistorie van de Johanneskirche, waarbij uiteraard in het bijzonder wordt ingezoomd op het nieuwe Winterhalter-orgel.

 

Thorsten Hülsemann ? Winterhalter-Orgel Johanneskirche Künzelsau

 

Toccata Nr. 7 C-Dur aus ‘Apparatus musico-organisticus’ (Muffat);  Partita ‘Jesu, meine Freude’ (Walther); Passacaglia BWV 582 (Bach); Triosonate BWV 527 (Bach); Liebster Jesu, wir sind hier BWV 731 (Bach); Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645 (Bach); Nun komm, der Heiden Heiland BWV 659 (Bach); Suonata per l’offertorio (Petrali); Phantasie über den Choral ‘Ein’ feste Burg ist unser Gott’ op. 27 (Reger).

 

Label/nummer: Organum OGM 131018

Speelduur: 85’56

Booklet: 68 pagina’s (DU/EN)

Prijs: € 21,75

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]