Toekomst Moerdijks Marcussen-orgel zekergesteld

Text Example

advertentie



De toekomst van het Marcussen-orgel uit de St. Stephanuskerk in Moerdijk is zekergesteld nu het orgel dit jaar nog naar de St. Joannes Baptistkerk in Klundert gaat verhuizen. Dat maakt de Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk bekend.

Door de sluiting van de St. Stephanuskerk was de toekomst van het drieklaviers orgel van de Deense orgelmaker Marcussen uit 1966 onzeker geworden. Voor het orgel werd binnen de rooms-katholieke Immanuelparochie, waar ook Moerdijk deel van uitmaakt, een bestemming gevonden in de St. Joannis Baptistkerk in Klundert. Even leek het erop dat ook deze kerk zou worden gesloten, waarmee het orgel een onzekere toekomst tegemoet ging.

Inmiddels is de dreigende sluiting van de Klundertse kerk afgewend en is voor het gebouw zowel een beheers- als een exploitatiestichting opgericht. De Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk heeft na overleg met beide stichtingen en de parochie (eigenaar van het orgel) kunnen overgaan tot de aanvraag voor een offerte voor het demonteren van het orgel in Moerdijk en het transport van de orgeldelen naar Klundert. De Stichting Behoud Marcussenorgel beschikt inmiddels over voldoende middelen om deze eerste fase uit te laten voeren. Voor het restaureren van het instrument heeft de stichting nog extra gelden nodig.

De werkzaamheden zouden in juli van dit jaar moeten worden uitgevoerd door de Sloveense orgelmaker Škrabl. Het orgel wordt in Klundert opgeslagen totdat daar voorzieningen voor de plaatsing van het instrument zijn getroffen. De verwachting is dat het orgel later dit jaar wordt geplaatst. Medio 2014 zal het orgel vermoedelijk worden overgedragen aan de nieuwe beheersstichting.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotomontage Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk