Ton Koopman & Carl Philipp Emanuel Bach

Voor zover u het nog niet wist: 2014 is het jaar van Carl Philipp Emanuel Bach. Op diverse plaatsen en manieren wordt de 300e verjaardag van de volgens sommigen meest getalenteerde zoon van Johann Sebastian gevierd. Zo prijkt zijn naam op heel wat concertprogramma’s en brengt menig platenlabel een huldeblijk aan deze ‘verbindingsofficier’ tussen barok en romantiek. Daaronder ook deze cd van Ton Koopman, opgenomen op het zogenoemde Amalia-orgel van de Evangelische Kirche ‘Zur frohen Botschaft’ in Berlijn-Karlshorst.

Text Example

advertentie 

De naamgever van het instrument is Prinses Anna Amalia van Pruisen. Zij liet in 1755 voor zichzelf een huisorgel bouwen door Johann Peter Migendt en Ernst Julius Max, allebei afkomstig uit de school van de beroemde Joachim Wagner. Hoewel de prinses “kein Pedal und keine Schwierigkeiten spielen konnte” (aldus Bach-biograaf Johann Nikolaus Forkel), werd het 22 stemmen tellende orgel opgeleverd met twee klavieren en zelfstandig pedaal. Amalia’s muziekleraar Carl Philipp Emanuel Bach schreef speciaal voor zijn leerling en haar instrument een vijftal sonates (Wq 70/2-6). Ze zijn allemaal te horen op deze cd, samen met een eerdere sonate uit 1747 (Wq 69).

Nadat het orgel door de eeuwen heen verscheidene verhuizingen moest doorstaan, kreeg het in 1960 zijn huidige stek. De firma Schuke was verantwoordelijk voor de plaatsing, maar deed helaas meer dan dat. Ze wijzigde het orgel namelijk zodanig drastisch dat er weinig van het oorspronkelijke karakter overbleef. In 2010 werd het instrument gelukkig teruggebracht in zijn originele staat en kwam zijn ware aard weer boven: een Pruisisch juweeltje, warm en robuust van klank.

 

Ton Koopman, vurig pleitbezorger van zowel het Amalia-orgel als de Bach-familie, weet uitstekend raad met de contrastrijke muziek van Carl Philipp Emanuel, een combinatie van Sturm und Drang en Empfindsamkeit. Kwiek en fris klinken de hoekdelen, zangerig en lieflijk de middendelen. Dit zijn, om kort te gaan, authentieke vertolkingen op een authentiek instrument, door klankregisseur Adriaan Verstijnen bovendien op fraaie wijze vastgelegd. Zum Wohl!

 

C.P.E. Bach – 6 organ sonatas

Ton Koopman at the Amalia organ, Berlin

 

Sonata in a minor, Wq 70/4; Sonata in F major, Wq 70/3; Sonata in g minor, Wq 70/6; Sonata in D major, Wq 70/5; Sonata in B flat major, Wq 70/2; Sonata in d minor, Wq 69.

 

Label/nummer: Challenge Classics CC72260

Speelduur: 77’34

Booklet: 32 pagina’s (EN/DU/FR)

Prijs:  € 23,95

 

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]