Ton Koopman viert 70e verjaardag

ton koopman viert 70e verjaardag

Organist, klavecinist en dirigent Ton Koopman is donderdag 2 oktober zeventig jaar geworden. Zijn verjaardag gaat niet geheel onopgemerkt voorbij. Zo geeft hij vrijdag 10 oktober een ‘verjaardagsconcert’ in zijn woonplaats Bussum en verscheen er bij uitgeverij Butz een aan hem opgedragen ‘Festschrift’.

Text Example

advertentie 

De op 2 oktober 1944 in Zwolle geboren, veelgeprezen barokspecialist viert dit jaar twee jubilea. Naast zijn zeventigste verjaardag viert het door hem in 1979 opgerichte Amsterdam Baroque Orchestra zijn zevende lustrum.

 

Verjaardagsconcert

In de Koepelkerk in zijn woonplaats Bussum geeft Ton Koopman op vrijdag 10 oktober een speciaal ‘verjaardagsconcert’ met zijn Amsterdam Baroque Orchestra. Op het programma staan werk van Mozart (Symphonieën 1 en 40, Klarinetconcert in A). Het concert begint om 20.00 uur.

 

Oorwurm

Van 10 tot en met 19 oktober trekken Koopman en zijn orkest door het land met een verjaardagstournee waarin zowel het Mozart-programma als de concertvoorstelling ‘Oorwurm’ worden uitgevoerd. ‘Oorwurm’ is een concert met het verhaal van Bas die voor de zeventigste verjaardag van haar opa (en orkestdirigent) op zoek is naar de mooiste muziek van de wereld en in haar muzikale ontdekkingstocht achtervolgd wordt door een oorwurm. De eerste voorstelling vindt 10 oktober om 13.30 uur plaats in ’t Spant in Bussum.

 

Festschrift

Onder de titel ‘Studies in Baroque’ verscheen bij uitgeverij Dr. J. Butz te Bonn een ‘Festschrift’ ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Koopman. Negentien collega’s en vrienden schreven evenzoveel artikelen op het gebied van orgel, orgelmuziek, theologie, de persoon van Koopman, zijn kunstcollectie, Bach en het muzikantschap in de achttiende eeuw.

 

Aan het boek werkten auteurs mee als dirigent Masaaki Suzuki, musicoloog Christoph Wolff en theoloog Willemien Otten. Het boek sluit af met een discografie en een bibliografie van Ton Koopman. Het ‘liber amicorum’ stond onder redactie van Albert Clement. De 392 pagina’s tellende uitgave, geschreven in het Engels en het Duits, kost € 32,00.

 

Meer informatie

Amsterdam Baroque Orchestra
Musikverlag Dr. J. Butz

 

 

© 2014 fotografie Marco Borggreve