Tres, tres bon, monsieur. Chapeau!

Text Example

advertentieSamenvattend kan ik stellen dat Henco de Berg met deze cd opnieuw bewijst dat hij op het gebied van improvisatie tot de absolute top behoort. Het is altijd heel lastig om cd’s van een dergelijk hoog niveau in woorden te vangen. Daarom is mijn advies: koop deze cd, luister en overtuig uzelf. Het enige dat ik nog te zeggen heb is: tres, tres bon, monsieur. Chapeau! Recensent Chiel Jan van Hofwegen is duidelijk over deze cd. Reden om deze cd te bombarderen tot ‘Keuze van de redactie’.

Henco de Berg, Grandes Orgues Cavaillé-Coll la Madeleine, Paris, Improvisations. Toccata Alléluiatique, Quatre Études (Dialogue sur les Flûtes, Tutti Anches, Contre Point sur les Jeux d’Anches, Tutti Générale), Prière, Symphonie en sol mineur (Introduction et Allegro, Méditation, Scherzo, Adagio, Final).

Label: Prestare
Nummer
: ZWF3331558
Speelduur: 70’05
Booklet: 20 pagina’s (NL)
Prijs: € 22,50

Uitvoering * * * *?? *
Opname * * * * *

 

In de herfstvakantie van 1999 wandelde ik heel gelukkig de Madeleine in Parijs binnen. Wat wilde ik nog meer? Ik had net verkering met een prachtige vriendin (nu mijn vrouw), was samen met haar voor de eerste keer in Parijs en keek uit naar het allereerste bezoek aan de kerk waar Jeanne Demessieux ooit organist was geweest. Eenmaal binnen kwamen we onder de indruk de sereniteit van het gebouw dat ingeklemd staat tussen een aantal drukke hoofdstraten. Vanuit de stadsdrukte naar de gewijde rust van een Godsgebouw: een overgang die als vanzelf inspirerend werkt! Al luisterend naar de nieuwste cd van Henco de Berg kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ook hij zo’n zelfde ervaring moet hebben gehad. Op voorhand kan ik in ieder geval stellen dat het hem aan inspiratie niet ontbroken heeft!

Op deze cd improviseert Henco de Berg een programma dat geworteld is in de traditie van de Franse orgelmeesters. Achtereenvolgens trakteert hij de luisteraar op een Toccata, Quatre Études, een Prière en een symfonie in vijf delen.

De ‘Toccata Alléluiatique’ is gebaseerd op een gregoriaans Alléluia. Zonder enige vorm van banaliteit zet De Berg een indrukwekkende, wervelende toccata neer. Hierbij lijken virtuositeit, vormbeheersing en muzikaliteit een perfecte deal met elkaar gesloten te hebben.

In de Quatre Études worden verschillende klankaspecten en speeltechnieken geëtaleerd. De Dialogue sur les Flûtes is een prachtig samenspel tussen de strijkers en de fluiten. Prachtige harmonieën en grillige guirlandes zorgen voor een welhaast feeërieke sfeer. In Tutti Anches komen de tongwerken van het orgel aan bod. Met energieke toonrepetities en akkoordformaties zet De Berg een gespierde etude neer. Dat hij ook raad weet met fijnzinnig contrapunt bewijst wel het Contre Point sur les Jeux d’Anches. De Études sluiten af met een aanstekelijke toccata.

De mooiste improvisatie van de cd vind ik misschien wel het Prière. Prachtige harmonieën, uitgekiende ritmiek, een perfect opgebouwde spanningsboog en een schitterende orgelklank zorgen voor een soort ‘warm bad ervaring’.

De cd besluit met een vijfdelige symfonie, gebaseerd op twee thema’s. Qua idioom sluit deze symfonie nauw aan bij Louis Vierne en Marcel Dupré. Het eerste en laatste deel (Introduction et Allegro en Final) zijn gebaseerd op het eerste thema. De daaropvolgende delen Méditation, Scherzo en Adagio zijn voornamelijk gebaseerd op het tweede thema. Met deze symfonie zet De Berg een prestatie van formaat neer. Al luisterend naar zijn eigen betoog beent hij de thema’s tot op het bot uit waarbij de prachtige ideeën schijnbaar moeiteloos uit de organistenpols geschud worden.

Aad van der Waal is er in geslaagd om het indrukwekkende Cavaillé-Coll orgel heel mooi en uitgebalanceerd vast te leggen. Gérard van Betlehem tekende voor een sober maar doeltreffende vormgeving van het booklet.

Samenvattend kan ik stellen dat Henco de Berg met deze cd opnieuw bewijst dat hij op het gebied van improvisatie tot de absolute top behoort. Het is altijd heel lastig om cd’s van een dergelijk hoog niveau in woorden te vangen. Daarom is mijn advies: koop deze cd, luister en overtuig uzelf. Het enige dat ik nog te zeggen heb is: tres, tres bon, monsieur. Chapeau! [CHIEL JAN VAN HOFWEGEN]
[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

 

© 2010 www.orgelnieuws.nl