Triomphe à Trocadéro in de Domkerk

Text Example

advertentie



Woensdag 1 oktober geeft de Parijse organist Daniel Roth een concert op het Bätz-orgel in de Domkerk te Utrecht. Stichting Vox Humana organiseert dit concert vanwege het feit dat het op die datum exact 130 jaar geleden is dat César Franck zijn ‘Trois Pièces’ in première deed gaan tijdens de Wereldtentoonstelling in de Parijse concertzaal Trocadéro. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15.

Op 1 oktober 1878 liet César Franck opnieuw een staaltje van zijn compositorisch kunnen zien. Ter gelegenheid van het nieuwe Cavaillé-Coll-orgel in de Parijse concertzaal Trocadéro schreef hij zijn in inmiddels befaamde ‘Trois Pièces’. Met de Fantaisie in A, het Cantabilé en de Pièce Héroïque neemt Franck zijn luisteraars mee in de orkestrale wereld van het symfonische orgel.

De Fantaisie in A heeft een improvisatorisch karakter en bezit een grote rijkdom aan muzikale gedachten en dramatiek; Franck ten voeten uit! Het Cantabilé is een zeer devoot karakterstuk met een enkelvoudig thema waarin de tongwerken een belangrijke rol spelen. Het Pièce Héroïque wordt ook wel gezien als een compositie waarin de strijd tussen goed en kwaad wordt gesymboliseerd door de vele afwisselingen tussen majeur en mineur. Uiteindelijk wint het goede in het triomfantelijke slot.

Naast de ‘Trois Pièces’ klinkt integraal de virtuoze 6e symfonie van Charles-Marie Widor (1844-1937). Widor verzorgde zelf de première van dit werk op 24 augustus 1878 augustus in het kader van de ingebruikname van het Cavaillé-Coll-orgel in het Trocadéro.

[advertorial]

© 2008 www.orgelnieuws.nl