Twee vrouwen naar halve finale Schnitger Orgelconcours

Text Example

advertentieALKMAAR – De eerste ronde van het Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar zit er op. Van de twaalf kandidaten moest de helft afvallen. Onder de twaalf concoursdeelnemers waren twee vrouwen. Zij zijn beiden doorgegaan naar de halve finale. Het zijn Dovile Savickaite uit Litouwen en Julia Tamminen uit Rusland. De overige halve finalisten zijn geworden Matthias Havinga (Nederland), Lukas Stollhof (Duitsland), Simon Harden (Ierland) en Gabor Soos (Hongarije).

Alle kandidaten moesten op het grote Van Hagerbeer/Schnitgerorgel de Koraalfantasie Nun freut euch lieben Christen g’mein BuxWV 210 van Dieterich Buxtehude spelen. Verder konden ze een Preludium van Buxtehude kiezen.

De halve finalisten kunnen zich nu gaan opmaken voor de tweede ronde. Deze wordt dinsdag 26 juni gehouden in de Grote Sint Laurenskerk, aanvang 19.00 uur. Toegang gratis. Hierin moeten zij onder andere op het Van Covelensorgel (1511) een nieuwe compositie uitvoeren van de Alkmaarse componist Henk van Unen, getiteld Magno Intervallo. Deze compositie werd gecomponeerd in opdracht van de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours, de organisator van het Orgelfestival Holland.

Lint van draaiorgels en orgelwandeltocht

Op zaterdagmiddag 23 juni was er in de Alkmaarse binnenstad een lint van draaiorgels te beluisteren en te bekijken. Daarnaast was er van 14.00-18.00 uur een orgelwandeltocht onder leiding van Frank van Wijk, naar het Van Covelensorgel in de Grote Kerk en de orgels van de Lutherse Kerk, Kapelkerk en Remonstrantse kerk. Hieraan namen meer dan 100 belangstellenden deel.

Zie voor meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Jan Zwart