Tweedaagse concertreis naar Duisburg en Dortmund op 20 en 21 oktober 2023

Kuhn-orgel Salvatorkirche Duisburg | © foto Jacob Hoekstra

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober 2023 vindt een concertreis plaats naar twee orgels in Duisburg en Dortmund (D). De Nederlandse organisten Gert van Hoef en Leendert Verduijn zullen de concerten samen met twee Duitse collega’s verzorgen.

Het eerste concert is op vrijdagavond 20 oktober in de Salvatorkirche in Duisburg. Van Hoef en Verduijn bespelen dan het Kuhn-orgel (41/IIIP) uit 2002: een compact, maar veelzijdig orgel met zestienvoets Hoofdwerk, een Soloklavier dat ook als achtvoets Positief kan fungeren en een symfonisch Zwelwerk met vier tongwerken. Wie de derde (Duitse) concertgever van die avond is blijft nog een verrassing.

Reinoldikirche

Het tweede concert is op zaterdagavond 21 oktober in de Reinoldikirche in Dortmund. Van 1909 tot de vernietiging in 1944 stond hier een Walcker-orgel van 107 registers. De uit Nederland afkomstige organist Gerard Bunk was er jarenlang organist. Na de wederopbouw werd in 1958 opnieuw een orgel gebouwd door Walcker.

In deze eeuw werd besloten het orgel te vervangen. In 2020 bouwde de Duitse firma Mühleisen een nieuw koororgel en in 2022 werd een nieuw hoofdorgel opgeleverd met gebruikmaking van 30 register uit het orgel van 1958.

Mühleisen-orgel Reinoldikirche Dortmund | © foto Jacob Hoekstra

Het Mühleisen-orgel telt 54 stemmen, 17 extensies en 5 transmissies verdeeld over Hauptwerk, Positif, Schwellwerk, Solo en Pedaal. Voor de dispositie werd inspiratie gezocht bij het Walcker-orgel uit 1909. 

Ook hier zullen Gert van Hoef en Leendert Verduijn samen met een Duitse organist het concert verzorgen.

Tickets en overnachting

De organisatie van de concertreis is in handen van Stichting Culturele Muzikale Activiteiten Flevoland (SCMAF). De reis is op basis van eigen vervoer. Het is mogelijk om losse tickets voor een of beide concerten te kopen. Ook wordt de gelegenheid geboden een of twee overnachtingen te boeken in het NH Hotel in Dortmund, op loopafstand van het station en de Reinoldikirche. 

Boeken van reis en tickets kan via de site van SCMAF. Hotelarrangementen zijn tot 20 mei 2023 te boeken met aanzienlijke korting. Na 20 mei vervalt de korting. 

Meer informatie en boeken

scmaf.nl