Tweede editie Ambitus Orgelconcours in samenwerking met Codarts

Finalisten van de eerste editie van het Ambitus Orgelconcours 2016-2017 | © beeld FilmPloeg

Het Ambitus Orgelconcours gaat in 2019 zijn tweede editie in. Het concours voor jonge talentvolle organisten in binnen- en buitenland wordt dit keer georganiseerd in samenwerking met Codarts in Rotterdam. De inschrijving is 12 oktober van start gegaan.

Text Example

advertentieHet orgelconcours is een initiatief van de Ambitus Foundation die de eerste editie in 2016 en 2017 organiseerde. De stichting wil met het concours jong talent tot en met 21 jaar stimuleren in hun ontwikkeling als organist. Daarnaast heeft zij als doel ‘de grote rijkdom aan Nederlandse orgels en orgelcultuur voor het voetlicht te halen’.

Samenwerking
Het is de bedoeling dat het concours beurtelings in een andere regio zal plaatsvinden. Voor de tweede editie is gekozen voor de regio Rijnmond. Daarom is een nauwe samenwerking aangegaan met de afdeling Klassieke Muziek van Codarts (het Rotterdams conservatorium). Zij zal ondersteuning geven door onder meer het zorgen voor musici die tijdens het concours samenspelen met de kandidaten en het geven van masterclasses.

Lees ook
Ambitus Orgelconcours kiest voor lange termijn

Drie categorieën
Evenals bij de eerste editie wordt het concours verdeeld in drie categorieën: jongeren tot 15 jaar (A), amateurs van 15 tot en met 20 jaar (B) en conservatoriumstudenten (C). Voor categorie C zal de eerste ronde bestaan de beoordeling van een in januari 2019 in te sturen geluidsopname, A en B spelen de eerste ronde op 2 februari 2019 in de Goede Herderkerk in Rotterdam-Schiebroek.

De tweede ronde zal door categorie C op 9 maart worden gespeeld in de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois, door categorie B op 11 mei in de Grote of Sint-Janskerk te Schiedam. Voor categorie C is er bovendien een derde ronde waarvoor op 15 juni het orgel van De Doelen te Rotterdam het wedstrijdinstrument is. De finale voor alle categorieën vindt plaats op 7 september 2019 in Laurenskerk te Rotterdam.

Repertoire
Het repertoire voor het concours bestaat uitsluitend uit literatuur uit verschillende stijlperioden. Daarnaast is samenspel met andere musici een onderdeel van het programma.

Aanmelden
Kandidaten kunnen zich nog tot 15 november 2018 inschrijven via ambitusfoundation.org.