Tweede ronde ‘Haarlem’ volgend jaar op Cavaillé-Coll

Text Example

advertentieHet tweejaarlijkse Improvisatieconcours voor Organisten in Haarlem kent volgend jaar twee nieuwe elementen. De tweede ronde vindt plaats op het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie Haarlem. Tot nu toe vonden alle rondes van het concours plaats op het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk aan de Markt in Haarlem. Verder mag voortaan ook het publiek een prijs aan de finalisten toekennen.

Het concours vindt volgend jaar plaats van 15 tot en met 18 juli en is onderdeel van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Het improvisatieconcours staat wereldwijd bekend als toonaangevend. Wie wil meedoen, moet vóór 9 februari een opname van een improvisatie over een opgegeven thema insturen. Aanmeldingsformulier, voorwaarden en het thema voor de improvisatie staan vanaf december op www.organfestival.nl. Boy Edgar-prijswinnaar Bert van den Brink, Jan Welmers, Peter Planyavsky, Ansgar Wallenhorst en Thierry Escaich zitten in de jury. Bernard Bartelink, Anton Pauw en Cor Ardesch verzorgen de voorselectie van de kandidaten. De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van € 4.500.

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem opent op 12 juli 2008 met een uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. De orkestpartij is speciaal voor het Müller-orgel van de Bavo gearrangeerd. Overdag vindt de Haarlemse Orgeldag plaats. Tussen 11.00 en 17.00 zijn er op tien locaties in de stad gratis halfuursconcerten. Kinderen kunnen met de stadsorganist op Orgelspeurtocht naar het Müller-orgel.

Tijdens het festival is er een concertserie waarin Olivier Latry een integrale uitvoering verzorgt van Messiaens Le Livre du Saint Sacrement. Er zijn ook ‘interpretatieconcerten’ door drie musici die na afloop met elkaar én het publiek discussiëren en zijn er drie Zomeracademie-lezingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Aansluitend aan het improvisatieconcours vindt van 21 juli tot en met 2 augustus de Zomeracademie voor Organisten plaats.

Het complete programma en voorwaarden voor deelname aan het concours staan op www.organfestival.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Klankwerk v.o.f.