Uitreiking Sweelinckprijs 2012 aan Bert Matter

Text Example

advertentieOp zaterdag 1 september krijgt Bert Matter de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs 2012 uitgereikt. De uitreiking vindt die avond plaats in de Oude Kerk in Amsterdam tijdens de opening van het Sweelinck Festival.

Bert Matter (*1937) ontvangt de prijs vanwege onder meer de rol die hij heeft gespeeld in de vorming van veel organisten, zijn improvisatietalent en zijn compositorisch oeuvre dat tot over de landsgrenzen bekend is.

De Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs kent de prijs toe aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de orgelcultuur, hetzij als organist, hetzij als componist, of anderszins. De Stichting laat zich adviseren door een Adviescommissie, die dit jaar bestond uit Marcel Verheggen, Jos Leussink en Johan Luijmes. De prijs is mede mogelijk gemaakt is door De Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds.

De opvolger van Bert Matter als organist van het Bader-orgel in de St.Walburgiskerk te Zutphen, Klaas Stok, zal op het Vater-Müller orgel van de Oude Kerk een tweetal werken van Matter vertolken (met medewerking van Dorien Lievers, mezzosopraan).

Daarnaast zullen er in het kader van de opening van het Sweelinck Festival Amsterdam vocale en instrumentale muziek worden uitgevoerd van o.a. Sweelinck en Ton de Leeuw door het ensemble Twelve Players o.l.v. Coen Stuit, de Camerata Oude Kerk o.l.v. Henk Verhoef en Matteo Imbruno orgel.

De openingsavond begint om 20.15 uur.

Op de foto Bert Matter in 1997

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Gerco Schaap, Baarn