KERNSTEEK [6]

Een KERNSTEEK levert al eeuwenlang een discussie op. Volgens de een helemaal okay, voor de ander volstrekt fout. Dat verklaart dus waarom de schrijver m/v van de nieuwe column op Orgelnieuws tegendraads kan zijn. Soms zelfs in het geheel niet objectief. Maar wel altijd betrokken op de orgelwereld. De teksten ingeleverd via een vage server in Verweggistan, tast zelfs de redactie in het duister wie ‘Kernsteek’ is.

Text Example

advertentieIn een vorige Kernsteek signaleerden we al dat de ego’s van sommige organisten parallel lopen aan de lengte van cv’s op concertprogramma’s. Soms vraag je je bij het doorlezen van al die wapenfeiten wel eens af waar ze in vredesnaam de tijd gevonden hebben om naast al dat gestudeer en geconcerteer ook nog eens te ademen, te eten, een sanitaire stop te maken, te slapen, gewoon te léven…

Behalve programma’s kun je tegenwoordig ook websites langs de meetlat leggen. Of liever gezegd: scannen. Zoals met radiologische precisie achter de pleisterlaag van een oude kerkmuur soms bonte schilderingen worden ontdekt, zo kunnen wij tegenwoordig ook via de MRI-scan al onze organen fotografisch gefileerd krijgen. Waarom zouden we niet eens MRI gebruiken om de websites van al die honderden organisten door te lichten? Welnu, zelfs in Verweggistan is aan deze apparatuur te komen en dus hebben wij maar een poging gewaagd. Hieronder een verslag van een complete sitenavigatie met in cursief datgene wat er, de waarheid getrouw, eigenlijk had moeten staan….

WWW.TJAPKOBUNZING.COM (jaja, onze Tjapko gaat commercieel, dat moet ie wel van zijn server, want anders mag hij zijn zelfgebrande schijfjes niet aan de man brengen).

HOME (het lijkt alsof Tjapko een huis heeft, maar hij woont gewoon nog bij zijn ouders).

Welkom op de website van organist, pianist, dirigent, docent, repetitor en componist Tjapko Bunzing. Wij (Tjapko doe nou niet alsof er een hele organisatie achter je staat!) zijn blij dat u geïnteresseerd bent in Tjapko’s activiteiten (nee, we zijn niet echt geïnteresseerd, het is pure nieuwsgierigheid omdat we laat op de avond altijd even kijken op de site ‘nieuwe orgellinks’). Wij (daar heb je het weer) wensen u veel genoegen met het navigeren op deze site (nou, maak je maar geen zorgen, wij vermaken ons wel).

BIO Tjapko Bunzing (geb. 1970 te Kamperveldschemond) (handig om te weten wanneer men later een gedenkteken wil oprichten) begon zijn muzikale loopbaan (uit betrouwbare bron weten we dat Tjapko om den brode gewoon bij het plaatselijke postagentschap werkt) op vijfjarige leeftijd met orgellessen bij mevr. Gré Braadslee-Koppens (Professor Gré, wie kent haar niet) en nam tevens theorielessen (LOI-pakketje). Na verloop van tijd (Tjapko was inmiddels 30) vervolgde hij de studie aan het Zwols conservatorium (waar hij na één jaar vooropleiding als hopeloos geval werd afgetrapt). Daarnaast volgde hij (in de orgeltijdschriften verslagen van –) tal van cursussen en masterclasses, o.a. bij niemand minder dan Daniel Roth (Tjako liep een keer de St. Sulpice in en schaarde zich spontaan onder de toehoorders toen Roth daar bezig was met een masterclass). Op dit moment is Tjapko fulltime met muziek bezig (zal z’n baas op het postkantoor leuk vinden….).

ORGANIST Tjapko is als titulair-hoofdorganist verbonden aan de Grote- of St. Hoeksteenkerk te Kamperveld (Tjapko is één van de 26 onbezoldigde organisten van deze Hersteld-Ned.-Oud-Vrijgemaakte Geref. Kerk Buiten Verband en mag daar vier keer per jaar in de middagdienst spelen op een 2-klaviers (In)Cont(in)entorgel).

PIANIST Enige jaren geleden heeft Tjapko de piano ontdekt (was een erfstuk van z’n opa, maar stond aanvankelijk enorm in de weg en was zolang in de garage naast de wasmachine gezet) en heeft inmiddels een groot klassiek repertoire opgebouwd (het boek “World’s best known classical hits made very easy” is echt een uitvinding!).

DIRIGENT Als dirigent is Tjapko autodidact (wie niet) en groeide hij vanzelf mee met de koren die hij momenteel lijdt (‘lijdt’, het staat er echt).

DOCENT Tjapko Bunzing is dé man voor individuele muzieklessen. Het lesniveau wordt aan de leerling aangepast (andersom zou een beter idee zijn). Het lesrooster volgt de schoolvakanties (en die zijn langggg in Kamperveld…) Lesprijzen op aanvraag (“Doet u mij maar een orgelles van 2 uur voor 15 Euro.”)

REPETITOR Tjapko maakte als snel naam als begenadigd begeleider van de plaatselijke koren (bejaardenzangkoor Sempre Crescendo en meisjeskoor De Huppeltutjes, inmiddels zijn alle leden van laatstgenoemd koor overgegaan naar het eerstgenoemde).

COMPONIST Reeds als driejarige ontdekte Tjapko zijn compositorische talent (een endoscopisch onderzoek leverde geen afwijkingen op) en van lieverlede bouwde hij een groot oeuvre op van koraalbewerkingen, suites gothiques , toccata’s en symfonieën, (handig, die notatiesoftware die meteen noteert wat je op je keyboard uitspookt). Alle stukken werden gepubliceerd door de bekende uitgeverij TjaBuKa (die door een overvloed aan materaal op dit moment helaas geen andere componisten kan accepteren). Bij de audiofiles kunt u deze stukken beluisteren zoals ik ze heb ingespeeld op het orgel van de Notre Dame te Metz (nou ja, de digitale Hauptwerkversie….).

CD’S Tjapko Bunzing heeft inmiddels twaalf cd’s op de markt gebracht (de weekmarkt op het kerkplein van Kamperveld, iedere dinsdagmiddag van 8.00 – 16.00 uur) maar deze zijn niet meer verkrijgbaar (het is zo’n pestzooi bij me thuis, ik kan ze niet meer vinden). Binnenkort volgen er echter nieuwe releases (maar dan moeten wel m’n brander en m’n printer gerepareerd zijn…).

FOTO’S Hieronder ziet u nog een aantal foto’s van mijn favoriete orgels (laat me raden: Bovenkerk Kampen, Grote Kerk Hasselt, Ev. Lutherse Kerk Den Haag, Oude Kerk Amsterdam, Nieuwe Kerk Katwijk).

LINKS Mijn favoriete website: geenstijl.nl (daar is nu eens geen woord van gelogen).

Een bloemlezing uit reacties op deze column

Ook zichzelf respecterende sites hebben hun zwakke momenten: http://twitter.com/erikheijden/status/17396715846 (of zou het humor zijn?), ‘Twitterde’ Erik van der Heijden, Amsterdam

Briljante KERNSTEEK …, Marco den Toom, Hoevelaken

Iedereen denkt het, KERNSTEEK zegt het …, schrijft Gerwin Hoekstra, Winsum op Facebook.

Meesterlijk, deze KERNSTEEK! Zonder een specifiek iemand te kwetsen, houdt deze KERNSTEEK ons een spiegel voor. Wat je al niet met humor duidelijk kunt maken!, Chiel Jan van Hofwegen, Alblasserdam

Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrriljant, die KERNSTEEK. Complimenten voor de auteur! Peter Sneep, Amersfoort

Het ‘steekt-wel-in-de-kern’. Voor wie zich aangesproken voelt kan het louterend werken, hopen we … Kees Weggelaar, Amsterdam

In één woord geweldig! Ik mis Bolsward nog in het rijtje … Ik kijk al uit naar de volgende KERNSTEEK. Kees Hoekman, Kruiningen

KERNSTEEK: heerlijk leesvoer voor al wie een slecht karakter heeft. Doch het is maar goed dat Tjapko niet echt bestaat. Destijds was er in het Vlaamse orgeltijdschrift Orgelkunst een sporadische rubriek ‘Prullaria’ die comfortabel anoniem kon dienen als uitlaatklep voor diverse frustraties die binnen de redactie leefden. Ikzelf heb me wel eens bezondigd aan zulk brouwsel, maar de vaste tekstleverancier was de olijke en immer onovertroffen Ghislain Potvlieghe (tot nader order nog steeds actief als orgelmaker-restaurateur). Half Vlaanderen lag in een lachkramp, behalve de slachtoffers die met onze vitriool overgoten werden. Zij waren immers – in tegenstelling tot Tjapko – allesbehalve fictief en koesteren nu nog steeds eeuwige haat tegenover de scribenten (dat mag ik nog dagelijks ondervinden). Patrick Roose, België

© 2010 www.orgelnieuws.nl