Utrechtse Maarschalkerweerd naar Wijhe (Ov.)

Text Example

advertentieOp zondag 18 mei 2008 werd in de parochiekerk van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Wijhe een orgel van Maarschalkerweerd in gebruik genomen. Het orgel is afkomstig uit Verpleeghuis Sint Hiëronymus te Utrecht. De overplaatsing werd verzorgd door Slooff Orgelbouw te Lekkerkerk.

Het orgel is in eerste aanleg van rond 1880 en werd gebouwd door Maarschalkerweerd en Zn te Utrecht. De oorspronkelijk locatie is onbekend. In 1895 wordt het orgel, opnieuw door Maarschalkerweerd en Zn. geplaatst in de kapel van het R.K. Wees- en Oudeliedenhuis Sint Hiëronymus te Utrecht. Daarbij wordt ook het oude front gebruikt, de zij- en achterwanden worden vernieuwd.

Omdat het Hiëronymushuis in 2007 wordt verbouwd tot appartementen, komt het orgel in 2005 in de opslag van het Aartsbisdom Utrecht (Dijnselburg, Zeist). Daaruit wordt het in 2006 verkocht aan de parochie van Wijhe. Het orgel wordt na schoonmaak en herstel door Slooff Orgelbouw ongewijzigd geplaatst op de begane grond in het zuidertransept van de Wijhese kerk. De restauratie van de orgelkas wordt door plaatselijke vrijwilligers uitgevoerd.

Het orgel staat geheel in een zwelkast, bediend door een ijzeren (lepel)trede. De frontpijpen zijn deels sprekend (groot octaaf van de Octaaf 4). Het pijpwerk staat opgesteld op een gecombineerde sleeplade met twee ventielkasten. Het pijpwerk van manuaal II staat voorop de lade. De Subbas 16 is uitgevoerd als transmissie van de Bourdon 16 en functioneert van C-d1 via vanaf een moteurslade aan de linkerzijkant in de kas.

Dispositie

Manuaal I C-f3

Bourdon 16

Prestant 8

Roerfluit 8

Violino 8 (vanaf f)

Octaaf 4

Manuaal II C-f3

Holpijp 8

Viola di Gamba 8 (C-H i.c.m. Holpijp)

Fluit dolce 4

Pedaal C-d1

Subbas 16 (transmissie Man. I)

Speelhulpen

Koppeling Klav. (I+II)

Koppeling Pedaal (P+I)

Windlosser

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl